O odpovedi službe še višji sodniki

Nekdanji direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Darko Darovec si prizadeva za vrnitev v službo.

Objavljeno
15. oktober 2013 20.16
SLOVENIJA,KOPER,11.10.2011.PROF.DR. DARKO DAROVEC.FOTO LJUBO VUKELIČ
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Koper – Nezadovoljen z odločitvijo koprskega delovnega sodišča, ki je odločilo, da je bila izredna odpoved treh pogodb o zaposlitvi nekdanjemu direktorju Znanstveno-raziskovalnega središča Darku Darovcu zakonita, zato ta nima pravice do vrnitve na delovno mesto, se je njegov odvetnik Aleksij Mužina pritožil na višje delovno sodišče.

Z univerze, katere član je tudi Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS), so sporočili, da je delovno sodišče že 17. aprila odločilo, da je bila izredna odpoved treh pogodb o zaposlitvi Darovca zakonita. Poleg tega iz sodbe izhaja, da Darovec nima pravice do vrnitve na delovno mesto, kar je s tožbo zahteval, prav tako ne do povračila plač od dne, ko so bile pogodbe odpovedane.

Darovčev odvetnik Aleksij Mužina pa je za medije potrdil, da so že pred časom vložili pritožbo na višje delovno sodišče, zaradi česar so bili prekinjeni tudi drugi sodni postopki, ki potekajo med Darovcem in Univerzo na Primorskem. Kot je pojasnil Mužina, je sodišče pritrdilo univerzi, da Darovec ne bi smel naročiti dobrih 5000 evrov vrednega pravnega mnenja o nekaterih vprašanjih razrešitve nekdanje dekanje fakultete za humanistične študije (FHŠ) Vesne Mikolič, glede vprašanja sodil pa je sodišče ocenilo, da Darovec ni bil pristojen za izdajo sodil, ampak bi morali sodila sprejeti na ravni univerze.

Eden glavnih očitkov na račun Darovca glede nenamenske porabe sredstev in posledične odpovedi delovnega razmerja je bil prav to, da je ZRS med stroški projektov prikazoval tudi stroške, ki niso v celoti neposredni stroški projektov in bi jih bilo treba zato razporediti s pomočjo ustreznih sodil, ki pa jih ZRS ni imel.

Tožil Univerzo na Primorskem

Darovec je tožbo proti Univerzi na Primorskem, s katero je izpodbijal izredno odpoved delovnega razmerja, vložil septembra lani, potem ko se je vodstvo univerze 28. avgusta 2012 odločilo za prekinitev delovnega razmerja z njim. Darovcu so očitali nenamensko porabo skoraj 592.000 evrov sredstev Javne agencije RS za raziskovalno dejavnost za več projektov, naročilo 5760 evrov vrednega pravnega mnenja o nekaterih vprašanjih razrešitve Mikoličeve in da se je neskladno s svojimi pristojnostmi pritožil na sklep rektorja o prijavi raziskovalnih programov na javni poziv agencije za raziskovalno dejavnost.

Darovec je ob vložitvi tožbe podal tudi predlog za izdajo začasne odredbe, s katero bi odpoved odložili. Sprva je koprsko sodišče ugodilo predlogu, nato pa je višje delovno sodišče po pritožbi univerze začasno odredbo odpravilo. Prav zaradi začasne odredbe je Darovec od univerze dobil dve odpovedi delovnega razmerja. Sodnica Martina Andrejašič Zazula se je sicer odločila, da postopka vodi ločeno.

Z univerze so sporočili še, da so prejeli sklep upravnega sodišča kot posledico odločitev vrhovnega sodišča z letošnjega marca, ko je vrhovno sodišče izdalo sklep, da so bili vsi postopki, povezani z imenovanjem vršilca dolžnosti dekana FHŠ Gorazda Drevenška in razpisom volitev za novega dekana, zakoniti. Upravno sodišče je maja letos presodilo, da je bilo ravnanje rektorja Dragana Marušiča pravilno in zakonito, in zavrglo tožbo skupine senatorjev fakultete kot tudi zahtevo za izdajo začasne odredbe v zvezi z omenjenimi volitvami. J. M.