Objubil, da se bo po koncu vojne vrnil v zapor v Bosno

Bosna od Avstrije zahteva izročitev Slovenca Feliksa Plohla, ki je bil leta 1995 obsojen v Bihaću.

Objavljeno
02. avgust 2013 16.37
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – V torek so na Dunaju zaradi napada na prostitutko aretirali 39-letnega slovenskega državljana Feliksa Plohla. Uspelo nam je izvedeti podrobnosti, zakaj je za njim razpisana mednarodna tiralica zaradi dvojnega umora in dveh poskusov umora v Bihaću v Bosni in Hercegovini, zaradi česar je bil tam obsojen leta 1995.

Slovenski državljan Feliks Plohl z vzdevkom Fela je bil rojen decembra 1973 v Bihaću. Živel je sicer v Sloveniji, nato pa se je med vojno na Balkanu vrnil v Bosno in Hercegovino, kjer je sodeloval v vojni. Predsednik sodišča v Bihaću Milan Marčetić je za Slovenske novice povedal, da se je zločin zgodil na silvestrovo, v noči na 1. januar 1994. Plohl je praznoval na bihaški Ulici Nijaza Salihodžića in je že nekaj popil, nato pa se je v bližini džamije sprl s tremi mladeniči, ki jim je zagrozil, da se bo vrnil z orožjem in jih vse pobil. Niso ga jemali resno, on pa je odšel in se vrnil z avtomatsko puško.

Zlatan Lonić je komaj preživel strel v trebuh, hudo ranjen je bil tudi Mehmed Kahrić, ki je strelom poskušal ubežati. Stekel je proti bližnjemu lokalu, a ga je Plohl zadel v hrbet. Plohl je streljal naprej in ubil mladoletnega Merlina Bratića, ki z dogodkom ni imel nobene zveze in se je zabaval na dvorišču svoje hiše. Do smrti je ustrelil tudi Huseina Mušanovića, ki mu je prekrižal pot, je še povedal sodnik. Plohl je bil po besedah sodnika Marčetića obsojen zaradi dveh umorov ter dveh poskusov umora, junija 1995 so ga obsodili na osem let zapora. Sodnik se sicer ne spominja, čemu tako nizka kazen, sklepa, da zaradi njegove mladosti.

A Plohl ni bil dolgo za zapahi. V tistem času so zapornike izpuščali iz zapora, da so branili svojo državo, po le dveh mesecih je na prostost odkorakal tudi Plohl, ki se je s podpisom zavezal, da se bo po koncu vojne vrnil v zapor. A namesto tega je izginil v neznano. Bosna in Hercegovina je sicer zahtevala izročitev Plohla tudi od Slovenije, a ni bila uspešna, ker med državama ni obstajal ustrezen sporazum.

Na sodišču v Bihaću so pred časom izvedeli, da je Plohl živ in najverjetneje v Sloveniji, za njim so zato leta 2010 razpisali mednarodno tiralico. A kot so poročali avstrijski mediji, so Plohla v torek zvečer na Dunaju pred tamkajšnjim zabaviščem Prater aretirali zaradi povsem druge zadeve.

Napadel prostitutko

Dva policista v civilu sta slišala krike 29-letne prostitutke Nevene I., do katere je stopil moški in se zanimal za njene usluge. Zavila sta proti javnemu stranišču, kjer jo je napadel, med pretepanjem pa ji je tudi ukradel torbico in zbežal. Policista sta moškega prijela, izkazalo se je, da gre za slovenskega državljana Feliksa Plohla.

Najverjetneje mu bodo najprej sodili v Avstriji, preden bodo tamkajšnji organi odločili o prošnji za izročitev Bosni in Hercegovini. Avstrijski organi so po naših podatkih od Interpola sicer že zahtevali kopijo pripornega naloga z opisom očitanega kaznivega dejanja, ki ga je storil v Bihaću.