Obsodba zaradi upiranja ob deložaciji

Ladislav Troha spet ni prišel na sodišče, soobtoženi pa je krivdo priznal in si prislužil eno leto pogojne kazni.

Objavljeno
17. julij 2014 14.16
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Medtem ko »pojoči major« Ladislav Troha znova ni prišel na ljubljansko okrožno sodišče, kjer bi mu morali soditi zaradi poskusa preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, je krivdo priznal soobtoženi Benjamin Radovan. Sprejel je ponudbo tožilstva – eno leto pogojne zaporne kazni.

Ladislav Troha in Benjamin Radovan sta bila med tistimi, ki so hoteli preprečiti prisilno izselitev družine Vaskrsić 16. marca 2012 zaradi 124,38 evra dolga ljubljanskemu podjetju Vodovod-Kanalizacija. Takrat je na vrata družinske hiše Zorana Vaskrsića v Litiji v spremstvu policije potrkal izvršitelj Boris Letnar. Deložirana družina in nekaj članov gibanja 15. oktober so postavili živi ščit, ki pa ni bil uspešen.

Med aktivisti sta bila tudi Troha in Radovan, ki sta se policistom tako močno upirala, da so proti njima ukrepali. V obtožnici piše, da je Troha, ko so ga trije policisti zaradi neupoštevanja ukaza izvlekli iz množice, začel brcati, pri tem pa enega policista celo zbil na tla. Potrebne je bilo kar nekaj fizične sile, da so ga močno zgrabili za roke in noge, saj je med postopkom večkrat brcnil. Zaradi policijskih prijemov je le popustil, zato so ga vklenili in odnesli v marico.

Podobno je storil Radovan, ki se je z rokama držal za ograjo, da bi s tem preprečil, da bi ga odstranili. Ko so roke popustile, se je usedel na tla, a se ni pustil vkleniti. Tudi on je nekajkrat brcnil policiste, med drugim enega celo v glavo. Ko so ga obvladali, je tudi on končal v marici.

Medtem ko je Troha v preiskavi molčal, je Radovan priznal, da je brcal, a le zato, da bi se, ko sta ga policista držala za noge, iztrgal, nikakor pa ni nameraval policistov poškodovati. Zaveda se, da se moraš ukazom policistov pokoriti, zato dejanje obžaluje. V svoj bran je povedal še, da je bil pod vplivom dogodkov in dogovora s člani gibanja 15. oktober, da se bodo uprli. Za Troho je povedal, da je videl, kako se je upiral policistom in jih brcal, opazil je tudi, da izvaja strokovne prijeme. Dodal je še, da se je v organizaciji dobro vedelo, kdo je Troha in da kot nekdanji vojak obvlada strokovne prijeme.

Sodišče je pri odmeri kazni za Radovana sledilo tožilstvu

Radovan, ki ima težave z mamili in se je med drugim preživljal s prodajanjem revije Kralji ulice, zdaj pa živi v Skupnosti Žarek v Bohinjski Bistrici, kjer pomagajo mladim v stiski, je te dni je na sodišču priznal krivdo. Za Radovana, ki je bil trikrat že obsojen na pogojno zaporno kazen, a zaradi drugačnih kaznivih dejanj (velikih tatvin), je tožilstvo v primeru priznanja krivde predlagalo pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo dveh let. Obramba je sodnika Srečka Škerbca poskušala prepričati, da bi bila dovolj že polletna pogojna kazen, a je sodnik ob izreku sodbe dejal, da glede na predkaznovanost manj kot eno leto ne pride v poštev, in v celoti ugodil tožilstvu.

Troha, za katerega se bo sojenje nadaljevalo predvidoma septembra, je več o svojem pogledu na dogodek že zapisal v ugovoru na obtožnico. Trdi, da očitanega kaznivega dejanja ni storil, ampak se je tako kot drugi upiral temu, da jih je »milica fizično odstranjevala z dvorišča hiše v zasebni lasti«. Prepričan je bil tudi, da uvedba kazenskega pregona zoper samo dva protestnika kaže na nameren obračun z njim. Sodišče je njegov ugovor zaradi dokazov, med katerimi so videoposnetki, zavrnilo. Tudi po navedbah več prič sta bila med protestniki najbolj zagnana prav Troha in Radovan.