Obtoženčev audi je policistoma v oči padel že pred tragično nesrečo

Hitrost vožnje ob trku bodo ugotavljali z napravo iz zračne blazine

Objavljeno
21. november 2017 15.41
Simona Fajfar
Simona Fajfar
LjubljanaJan Kočić, ki je 20. marca letos z audijem A7 na Celovški cesti s hitrostjo, ki je bila veliko višja od dovoljene, zbil 20-letno kolesarko Ino G., ki je na kraju nesreče umrla, je s svojim avtomobilom pritegnil pozornost policije že pred nesrečo.

Na kazenskega oddelka ljubljanskega okrožnega sodišča, kjer sodijo Janu Kočiću, sta tokrat pričala policista, ki sta bila ponoči, ko je prišlo do hude nesreče, v službi. Opravljala sta običajno patruljiranje s policijskim vozilom in na trgovskem parkirišču ob Celovški ustavila voznika osebnega avtomobila. Le nekaj metrov stran je stal temen, kot je povedal eden od policistov, »težji« avto, ki je bil v pogonu in je imel prižgane luči. Ta avto bi bila naslednji, ki bi ga preverjala med rutinsko prometno kontrolo, ker so tovrstni avtomobili sicer zanimivi za tatove, sta povedala policista.

Kmalu sledila tragedija

Toda zatem je avtomobil, ki si ga je eden od policistov zapomnil po preizkusni registrski tablici z novomeškega območja, odpeljal proti Celovški. »Malo pozneje se je zgodila prometna nesreča, kamor je šla druga patrulja, primer pa je prevzela prometna policija, šišenski policisti pa so pomagali,« je dejal policist, ki je moral potem s kolegom iz patrulje do družine Ine G., da jih je obvestil o smrti.

Nesreča se je zgodila natanko ob 22.46 uri in 44 sekund, ko je Jan Kočić pripeljal s svojim pred nekaj dnevi kupljenim audijem, ki je bil sicer star sedem let. Peljal je po desnem pasu Celovške ceste iz smeri Šentvida proti središču mesta in po mnenju tožilstva v križišču z Bravničarjevo in Korenčanovo ulico pri rdeči luči zapeljal skozi križišče. Pri tem je silovito trčil v kolesarko Ino, ki je na prehodu za kolesarje pravilno prečkala Celovško cesto. Siloviti trk prehitrega avtomobila jo je zbil 50 metrov stran, kjer je podlegla poškodbam.

Divjal s 120 do 140 kilometri na uro

V preiskavi so policisti zbrali dokaze za kazensko ovadbo zaradi nevarne vožnje, za to kaznivo dejanje pa je zagrožena kazen do 12 let zapora. Tožilstvo je na predobravnavnem naroku predlagalo sedem let zapora, saj naj bi Kočić dovoljeno hitrost, ki je na tem odseku 70 kilometrov na uro, prekoračil za najmanj 50 kilometrov na uro. Kot je ugotovil eden od izvedencev, naj bi obtoženi v času prometne nesreče, torej ob trku, vozil celo od 120 do 140 kilometrov na uro, druga dva izvedenca pa sta dopuščala možnost, da je vozil pod 120 kilometri na uro.

Odvetnik Benjamin Peternelj, Kočićev zagovornik, pravi, da so v dosedanjem postopku uspeli dokazati, da je v smeri Kočićeve vožnje v času prometne nesreče na semaforju gorela zelena luč. Tako naj bi kazali podatki iz podjetja Asist, kjer so pripravili do sekunde natančne podatke o izmenjevanju luči na semaforju na Celovški cesti.

Tako obramba kot zagovornik pa čakajo na podatke iz avtomobila, ki bi povedali, s kakšno hitrostjo je vozil Kočić, ko je trčil v kolesarko. Ti podatki so shranjeni v napravi v krmilniku zračne blazine, ki ima zabeleženo hitrost v času trka. Po dosedanjih poizvedovanjih, so prejeli le negativni odgovor proizvajalca avtomobila Audija iz Ingolstadta, zato poskušajo priti do teh podatkov prek nemškega tožilstva. Druga pot pa je prek proizvajalca te naprave, podjetja Bosch, ki ta del zračne blazine izdeluje v Budimpešti. Tu stike navezujejo prek madžarskega vrhovnega državnega tožilstva. »Zaprosila so poslana prek tožilstva in prek kontaktne točke za evropsko sodstvo,« je na koncu naroka razložil sodnik Marjan Pogačnik, ki pa ni vedel povedati, ali bodo za naslednji narok – ta je razpisan konec decembra – zahtevani podatki že pripravljeni.

Obramba razmišlja o izločitvi dokazov

Zagovornik Peternelj je še omenil, da razmišljajo o izločitvi dokazov oziroma o izločitvi pričanj obeh policistov, saj je bil uradni zaznamek napisan šest dni po dogodku in na pobudo pomočnika komandirja na šišenski policijski postaji. Pravzaprav sta policista, ki sta pričala in sta bila v nočni izmeni tudi dan po prometni nesreči, v kateri je umrla Ina, na Jana Kočića naletela tudi to noč.

Odzvala sta se na obvestilo, sta povedala na naroku, da naj bi nekdo na Celovški cesti videl, kako vlamljajo v urbanomat. »S policijskim vozilom, na katerem so bile vključene rotacijske luči, sva se odpeljala tja in res je bil na avtobusnem postajališču parkiran BMW, okoli njega pa so bili trije, štirje ljudje,« je razložil policist. Toda to niso bili vlomilci, ampak so na stekleno površino postajališča lepili letake, s katerimi so prosili očividce za dodatne informacije o včerajšnji nesreči. Pozneje, ko sta policista po evidencah preverjala podatke, se je izkazalo, da je bil med njimi povzročitelj prometne nesreče in njegov sopotnik. Med drugim pa naj bi se, je izpostavil Kočićev zagovornik, »prijateljsko« pogovarjali tudi o drugih okoliščinah prejšnjega dne.