Obtoženec niti v osmem poskusu ni prišel na sodišče

Ljubljansko sodišče 35-letnega Romuna že eno leto zaman vabi na predobravnavni narok.

Objavljeno
27. junij 2016 15.47
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Alexandru Gabriel Cretu Torica, ki se je še pred začetkom sodnega postopka preselil iz Ljubljane v Padovo, je po trditvah tožilstva zakrivil tako imenovani »skimming napad« na bankomat. Pri tem ni bil uspešen, vendar je naredil za nekaj sto evrov škode. Očitno pa je precej bolj uspešen pri izogibanju sodišču.

Neuspešno ga namreč zdaj skušajo posaditi na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča. Po kar osmih sklicanih predobravnavnih narokih, ki se jih Romun ni udeležil, je okrožno državno tožilstvo sodnici zdaj predlagalo, naj zaradi očitnega izogibanja skliče glavno obravnavo, saj navzočnost obtoženega na predobravnavnem naroku po zakonu ni obvezna. Sodnica Deja Kozjek je prisluhnila tožilskemu predlogu in glavno obravnavo sklicala za 9. septembra. Ker je navzočnost obtoženega na glavnih obravnavah obvezna, bi lahko sodišče, če bi se še naprej izogibal, na predlog tožilstva odredilo prisilno privedbo. V skrajnem primeru pa bi na epilog sojenja na prvi stopnji lahko počakal v priporu.

Sam poklical sodnico

Obtoženega Romuna je ljubljansko okrožno sodišče prvič vabilo na predobravnavni narok na začetku julija lani, ko se je vsaj pisno odzval na sodno pošto. »Zaradi pljučnice in vnetja sinusov ne morem priti na obravnavo,« je takrat sporočil po telefaksu, sodnici tako ni preostalo drugega, kot da narok prestavi. Pri tem je obtoženega pozvala, da svojo odsotnost opraviči z verodostojnim zdravniškim spričevalom, a se je nato za nekaj časa za njim izgubila vsaka sled, zdravniškega opravičila pa ni dostavil.

Ker Alexandru Gabriel Cretu Torica zdaj živi v Italiji, je naše sodišče najprej pozvalo oškodovanca, torej banko, ali se strinja, da pregon kaznivega dejanja in sodno obravnavo prepustijo pristojnemu italijanskemu sodišču. Banka se je s tem strinjala, saj je bilo škode le za nekaj sto evrov, in zadeva je romala v Italijo, toda tam se z njo niso prav dolgo ukvarjali. Slovenskemu sodišču so namreč sporočili, da po italijanski zakonodaji takšnih dejanj ne preganjajo, zato se je zadeva v celoti vrnila na ljubljansko sodišče.

Sodišče je od julija lani do januarja letos sklicalo še štiri naroke, vendar so sodnica, sodna zapisnikarica, tožilka in prevajalec vedno zaman čakali na Romunov prihod, pred januarskim narokom pa se je kar sam po telefonu javil sodnici. »Nekje je izvedel, da ga vabimo, verjetno je prebral v časopisu, in me je poklical po telefonu,« je povedala sodnica. Kot je pojasnila, se je Torica, ki sicer razmeroma dobro govori in razume slovensko, začudil, da vabila ni prejel, in za to okrivil italijansko pošto. V telefonskem pogovoru je izrazil pripravljenost, da se udeleži sojenja, zato se je sodnica odločila, da mu ponovno pošlje vabilo, a je šlo očitno za poskus zavlačevanja. Čeprav je kopijo vabila na predobravnavni narok sodišče poslalo tudi na naslov elektronske pošte, ki ga je v pogovoru navedel sodnici, se januarskega in tudi poznejših narokov ni udeležil.

Posluje tudi v Italiji in Španiji

Obtoženi je imel kot samostojni podjetnik v Ljubljani registrirano trgovino z elektronsko opremo, ki jo je ustanovil februarja 2013, je razvidno iz registra agencije za javnopravne evidence in storitve. Potem ko je imel zaradi neplačanih obveznosti več mesecev blokiran tekoči račun, je bil konec oktobra istega leta izbrisan iz registra.

Podjetniške žilice pa ni uresničeval le v Sloveniji, dejaven je tudi v Italiji in Španiji. Spletni iskalniki na poizvedovanje po osebi z imenom Alexandru Gabriel Cretu Torica najdejo dve podjetji, eno s sedežem v Padovi, kjer naj bi obtoženi zdaj živel, drugo pa s sedežem v Madridu. Obe družbi se imenujeta Gabriel's market. Iz enega od zapisov, ki jih je Torica objavil na forumu, je razvidno, da se je zanimal za uporabo naprave in programa smart card detective, ki sta namenjena nadzoru katerekoli pametne bančne kartice.