Obtoženi se ne spominja uboja

Priprti Janez Fortun, ki naj bi ubil ženo, je stopil v bran svoji zagovornici.

Objavljeno
28. avgust 2014 15.29
Marjana Hanc, kronika
Marjana Hanc, kronika
Kranj – Preddvorčan Janez Fortun bi moral danes na kranjskem okrožnem sodišču povedati, ali je 12. maja letos ubil svojo štiri leta mlajšo ženo Mirjano. Zaradi poznega vročanja vabila na predobravnavni narok zagovornici Renati Godnjov Špik pa sodnici Andreji Ravnikar ni preostalo drugega, kot da je ugotovila, da postopek ne more steči.

Vklenjenega Fortuna sta pravosodna policista odpeljala nazaj v pripor. »V sredo se je odločil, da kaznivega dejanja ne prizna. V dveh delovnih dneh nikakor ne bi mogla narediti kakovostne obrambe, saj bi morala dokaze predložiti že danes,« je povedala Renata Godnjov Špik, ki obtoženega brani po uradni dolžnosti. Na pripombo sodnice, da je bila odvetnica o pošiljki obveščena 14. avgusta in je torej njena napaka, če je ni dvignila, se je odzval tudi obtoženi Janez Fortun in zagovornico vzel v bran, češ da ima tudi ona pravico do dopusta. »A zdaj boste pa vi branili odvetnico, ker ni bila dovolj skrbna in ni preverjala zadeve v obravnavanem spisu? Zaradi tega boste vi dlje v priporu!« je vzrojila sodnica Andreja Ravnikar. Novega datuma v nadaljevanju pa ni določila.

Poročali smo že o tragičnem dogodku v Preddvoru, ko je po sporu z zakoncem v stanovanjski hiši umrla 36-letna ženska, mati štirih otrok. Ubil naj bi jo bil z nožem, nato pa poklical policijo in dejanje naznanil. »Fortun ni bil nasilen, dejanja pa se ne spominja, kar kaže na zoženo zavest. Nimam jasnega odgovora, ali je bilo dejanje storjeno v stanju bistveno manjše prištevnosti ali morda neprištevnosti,« je včeraj novinarjem dejala zagovornica. Na pripombo, kako je lahko potem poklical policijo oziroma je po prijetju čez nekaj ur celo poskušal zbežati s kranjske policijske postaje, pa je odgovorila, da je šlo verjetno samo za kakšen trenutek, ko se je ozavestil, s postaje pa da je ušel, ker mu niso dovolili telefonirati.

Janezu Fortunu, ki doslej ni bil kaznovan, zaradi uboja grozi kazen od pet do 15 let zapora. O nasilju pri Fortunovih pa smo že poročali. Januarja 2009 je obtoženčev oče Ivan Fortun poskušal z nožem ubiti svojega drugega sina, Janezovega brata Roberta, zaradi česar je bil obsojen na dve leti in tri mesece zapora ter obvezno psihiatrično zdravljenje. Robertu, ki je bil spoznan za nasilneža, pa je bila odrejena prepoved približevanja očetu.