Oče in sin na sodišču hkrati obsojena

Armin in Fajko Kaltak sta kupila najmanj 300 ponarejenih bankovcev, med hišno preiskavo našli tudi konopljo.

Objavljeno
22. marec 2016 16.12
Sojenje v zadevi Rok Štus in soobdolženi na Okrožnem sodišču 09.septembra 2015 [sojenja,sodišča,obdolženci,lisice]
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – »Čeprav ste mladi, morate vedeti, da je treba v službo, če hočete zaslužiti denar,« je ob izreku obsodbe Armina Kaltaka podučila sodnica. Armin in njegov oče Fajko sta dobila tri leta zapora zaradi nakupa in distribucije ponarejenih bankovcev, ki so nastajali v domači tiskarni v Posavju.

»Izvrševanje kaznivih dejanj pripelje samo v zapor in nikamor drugam,« je mlajšemu Kaltaku ob izreku sodbe še navrgla predsednica tričlanskega senata ljubljanskega okrožnega sodišča Alja Kratovac. To bi sicer že moral vedeti, saj je 19-letni Armin Kaltak kljub svoji mladosti že stari znanec policije in sodišč. Ponarejen denar je začel razpečevati po prihodu iz prevzgojnega doma Radeče, v preteklosti pa je bil že obsojen tudi zaradi ropa. Oče, ki za razliko od sina še nima kriminalne preteklosti, je izrek sodbe pospremil s ploskanjem in vzklikanjem: »Bravo, bravo!«

Ponaredki in konoplja

Kaltak starejši bo na svobodo najverjetneje stopil pred svojim sinom. Sodišče je zaradi razpečevanja ponaredkov oba obsodilo na tri leta zapora, vendar si je sin prislužil dodatno leto, ker so med hišno preiskavo pri njem našli še 66 gramov konoplje, ki bi po prepričanju tožilstva zadoščala za 132 džojntov. Sodnica mu je tako izrekla enotno kazen treh let in osmih mesecev zapora.

Oče in sin, oba so pravosodni policisti na sodišče pripeljali vklenjena v lisice, sta v hudodelski združbi, ki je od aprila 2014 do februarja lani v promet spravila najmanj 432 ponarejenih bankovcev za 50 evrov, skrbela za distribucijo ponaredkov. Po očitkih tožilstva sta od Roka Štusa iz Krškega, na prvi stopnji že obsojenega organizatorja ponarejanja in razpečevanja, na sedmih srečanjih kupila najmanj 300 ponaredkov.

Oče in sin Kaltak sta sicer zadnja dva od desetih obtoženih, ki so v hudodelski združbi organizirali, prodajali in unovčevali ponaredke po vsej državi. Združba je ponaredke, ki so bili premazani z gelom za lase, izdelovala na dveh domačih tiskalnikih 20-letnega Marka Agreža, za zaščitni znak na ponaredkih pa je poskrbel 18-letnik, ki je bil v času kaznivega dejanja še mladoleten. Pri ponarejanju je sodeloval še 20-letni Jan Veršec. Prvi mož združbe, 23-letni Rok Štus, je poskrbel za prodajo bankovcev. Glavnino sta kupila prav Kaltaka, medtem ko je tožilstvo preostalim očitalo le unovčevanje ponaredkov.

Skupno dobrih 14 let zapora

Polovica članov hudodelske združbe je na predobavnavnem naroku priznala krivdo. Rok Štus in Marko Agrež sta dobila po tri leta zapora, Veršec leto in deset mesecev, ki jih bo odslužil z delom v splošno korist. Priznal je še 27-letni Elvis Jusić, ki je spravil v promet tri bankovce, obsojen na sedem mesecev zapora. Kaja Ostrš iz Trbovelj, ki je od združbe kupila 20 ponaredkov po 50 evrov, enega pa naj bi ji že uspelo unovčiti, je bila obsojena na leto pogojnega zapora s preizkusno dobo treh let.

Poleg Kaltakov sta se za sojenje odločila tudi 21-letni Benjamin Mesić in 22-letni Miloš Trivković, ki ju je sodni senat po sojenju oprostil vseh očitkov – prvemu niso mogli dokazati, da je pri plačilu zapitka v gostilni in prevoza taksistu vedel, da gre za ponarejen denar, drugemu pa, da naj bi razpečeval tri ponarejene bankovce. Za mladoletnika pa predobravnavni narok sploh ne more biti razpisan. Zaradi izdelave zaščitnega znaka na bankovcih ga sicer čaka 40 ur dela v korist humanitarne organizacije.