Oče in sin sin sedem desetletij goljufala državo

Goljufija s socialno pomočjo se je začela že leta 1945.

Objavljeno
13. januar 2016 12.01
suhadolnik denar
Marko Jakopec
Marko Jakopec

Trenton – Zaradi goljufije, ki se je začela že pred 70 leti, so v ameriškem New Jerseyju na tri leta zapora obsodili 63- letnega Nicholasa Severina, oblastem pa bo moral vrniti tudi skoraj 250.000 dolarjev neupravičeno prejetega denarja.

Finančne oblasti so ugotovile, da se je goljufanje začelo že leta 1945, ko je Severinov oče pod lažnim imenom prejel dodatno številko socialnega zavarovanja. Čez dan je pod svojim pravim imenom delal v pristanišču v Filadelfiji, ponoči pa pod imenom Frank DiCarlo v tovarni, ki je izdelovala vrtne ograje.

Skupaj s sinom sta odprla skupni bančni račun, na katerega so vsak mesec prihajali čeki s socialno pomočjo in denarja se je v sedmih desetletjih nabralo kar nekaj. Oče Severino je preminul leta 1984, vendar so čeki na ime DiCarlo še vedno redno prihajali na skupni račun.

Zadeva je prišla na dan avgusta 2013, ko so preiskovalci preverjali, kako je kaj z DiCarlom, ki bi tistega leta dopolnil že sto let, in ugotovili, da so odkrili goljufijo, ki se vleče že sedemdeset let. Bančni račun jih je pripeljal do Severina mlajšega in odiranja države je bilo konec.

»Tako kot njegov oče je tudi Severino mlajši mislil, da lahko goljufa do neskončnosti,« je po odkritju zadeve izjavil državni tožilec John Hoffman, »vendar se morajo vsi zavedati, da jih bomo odkrili, zaradi svojih nečastnih dejanj pa bodo končali v zaporu.«