Oče in sin sta se spet srečala v lisicah na hodniku sodišča

Armin Kaltak pravi, da so ga ponarejevalci denarja izsiljevali, vendar prikriti preiskovalni ukrepi tega niso potrdili.

Objavljeno
28. januar 2016 10.41
Sojenje v zadevi Rok Štus in soobdolženi na Okrožnem sodišču 09.septembra 2015 [sojenja,sodišča,obdolženci,lisice]
Mihael Korsika
Mihael Korsika

Ljubljana − Tožilstvo 50-letnemu Fajku Kaltaku in njegovemu 19-letnemu sinu Arminu očita, da sta od že obsojenega organizatorja ponarejanja in razpečevanja ponaredkov Roka Štusa iz Krškega »kupila« najmanj 300 ponarejenih bankovcev za 50 evrov.

Potem ko je sodišče prejšnji teden obsodilo četverico, ki je priznala kazniva dejanja, povezana s ponarejanjem in razpečevanjem ponarejenih evrskih bankovcev, je včeraj na zatožno klop sedlo še preostalih pet obtoženih v tej zadevi, ki so na predobravnavnem naroku krivdo zavrnili.

Javnost je bila še pred začetkom glavne obravnave na hodnikih sodne palače priča čustvenemu srečanju 50-letnega Fajka Kaltaka in njegovega 19-letnega sina Armina Kaltaka, ki so ju pravosodni policisti na sojenje pripeljali v lisicah. Oče in sin se najverjetneje že nekaj časa nista videla, marca lani je v priporu pristal mlajši Kaltak, njegov oče pa dober mesec kasneje.

Prvi je bil kljub mladosti v preteklosti že obsojen in je kazen prestajal v prevzgojnem domu Radeče, drugi sicer še ni bil kaznovan, a se v priporu očitno ne vede najbolj vzorno, saj so odgovorni zaradi njegovega vedenja sodišču predlagali izrek disciplinskega ukrepa. O predlogu sodišče še ni odločalo.

Hudodelska združba je po prepričanju tožilstva od aprila 2014 do februarja lani v promet spravila najmanj 432 ponarejenih bankovcev za 50 evrov. Tožilstvo navezi Kaltak v obtožnici očita, da sta od Roka Štusa iz Krškega, na prvi stopnji že obsojenega organizatorja ponarejanja in razpečevanja, na sedmih srečanjih kupila najmanj 300 ponaredkov.

»Očitanih kaznivih dejanj nisem storil, na vprašanja ne bom odgovarjal,« je bil kratek v svojem zagovoru Fajko Kaltak. »Takrat sem delal po 350 ur na mesec in nisem imel časa delati kaznivih dejanj,« je še dodal.

Dokazi ovrgli izsiljevanje

Tudi njegov sin se ni zagovarjal, sodnica je le prebrala njegovo izjavo iz preiskave. Od Štusa, ki ga je spoznal na vlaku, ko je bil v prevzgojnem domu, je menda dobil sedem ali osem ponarejenih bankovcev. Čeprav mu jih je Štus menda izročil brezplačno, ga je kasneje izsiljeval za 3000 evrov. V zadevo se je po njegovih besedah vpletel oče, ki naj ne bi imel nič opraviti z razpečevanjem ponaredkov, ampak se je hotel s Štusom dogovoriti glede izsiljevanega dolga.

»Iz dokazov, zbranih s prikritimi preiskovalnimi ukrepi, izhaja, da Armin Kaltak ni bil prisiljen v posel s ponarejenim denarjem, oziroma da bi ga Štus izsiljeval, kot to želi prikazati sam,« piše v obtožnici.

Tudi 20-letni Benjamin Mesić, ki je zapitek v gostilni in prevoz taksistu plačal s ponarejenim denarjem, in 22-letni Miloš Trivković sta zanikala krivdo. Drugi je včeraj zatrdil, da pri poskusu razpečevanja treh ponaredkov, kar mu očita tožilstvo, ni imel nič. »Nikogar iz združbe ne poznam, razen Armina, ki pa ga poznam le prek skupnega prijatelja, zato ne vem, zakaj sem se znašel v tej družbi na sodišču,« je povedal. Kriminalisti so ga prijeli pet minut za tem, ko naj bi mu Armin Kaltak predal tri ponaredke. Trivković sicer priznava, da mu je Kaltak dal 150 evrov, o katerih pa menda ni vedel, da so ponarejeni.

Ne ve, od kod mu ponarejeni bankovci

Denar mu je po njegovih besedah dal, ker sta mesec dni prej stavila, kdo je boljši v košarki. Izgubil je Kaltak, ki mu je nato prinesel denar. »Ko so me prijeli, sem imel v denarnici 57 bankovcev, trije so bili ponarejeni, vsaj tako pravi policija. Lahko bi jih dobil kjerkoli, ne pravim, da mi je ponaredke dal Armin Kaltak,« je pojasnjeval Trivković. Toliko bankovcev je imel pri sebi, kot je dejal, zato, ker je ravno tisti dan praznoval rojstni dan. Po njegovih besedah sta mu starša ob tej priložnosti dala okrog tisoč evrov. »Mati ima čistilni servis, oče pa je imel gradbeno podjetje,« je na vprašanje sodnice, kaj delata starša, odgovoril Trivković.

Med obtoženimi je tudi 18-letnik, ki pa je bil v času očitanega kaznivega dejanja še mladoleten, zato je sodišče med njegovim zagovorom javnost izključilo s sojenja. Med preiskavo je povedal, da se je iz radovednosti odločil, da bo poskusil ponarediti denar, natančneje zaščitni znak na njem.