Odškodnina za utopljenega dečka

Višine zneska poravnave javnosti ne bodo razkrili. Prvotno so oče, mati in polbrat zahtevali 81.879 evrov.

 

Objavljeno
10. junij 2014 14.15
Posodobljeno
11. junij 2014 06.00
*tre* OS FRANC ROZMAN STANE
Robert Galun, kronika
Robert Galun, kronika
Maribor - Družina dečka, ki je utonil med šolskim plavalnim tečajem, je z Zavarovalnico Maribor, pri kateri so imeli Športni objekti Maribor zavarovano odgovornost, sklenila poravnavo, je potrdil odvetnik Daniel Planinšec. Stranke so se dogovorile, da višine odškodnine javno ne bodo razkrile.

Pravni zastopnik družine odvetnik Daniel Planinšec je poudaril, da so z doseženo poravnavo zelo zadovoljni, zlasti zato, ker jim je uspelo dokazati, da nesrečnemu dečku ni možno pripisati nikakršne odgovornosti za tragedijo. Odvetnik je prepričan, da je bila vložitev tožbe še pred začetkom kazenskega postopka dobra poteza. V nasprotnem primeru bi lahko imel težave pri dokazovanju temelja odškodninske odgovornosti, ki je sicer širša od kazenske. Na prvi stopnji je namreč kazensko sodišče trojico domnevno vpletenih v tragedijo oprostilo.

Konec oktobra 2012 je Planinšec v imenu očeta, matere in polbrata utopljenega prvošolca vložil tri tožbe. Oče je terjal 31.779 evrov, mati 30.000 evrov in polbrat 20.100 evrov, vsi skupaj torej 81.879 evrov. Odvetnik je odškodninski zahtevek usmeril zoper Zavarovalnico Maribor, pri kateri je imel javni zavod Športni objekti Maribor zavarovano odgovornost, hkrati pa še zoper Kristijana Habjaniča, nekdanjega direktorja in lastnika (likvidiranega) podjetja Kiki organizacija, ki je takrat izvajalo plavalni tečaj, v kopališču pa je skrbelo še za reševanje iz vode in nudenje prve pomoči.

Habjanič na prvo sodno obravnavo ni prišel, niti ga ni zastopal kakšen odvetnik, po Planinščevih besedah je manjkal tudi na sodni poravnavi. Ali bo zavarovalnica od Habjaniča zahtevala (delno) povračilo škode, še ne vedo, ker vsi postopki še niso zaključeni; tožilstvo je namreč zoper oprostilno sodbo napovedalo pritožbo.

Tragedija v kopališču Pristan se je zgodila 10. februarja 2010. Prvošolec neplavalec z mariborske Osnovne šole Franca Rozmana - Staneta se je konec tečaja neopazno izmuznil vaditelju Jerneju Lorbku in padel v manjši bazen. Tega dolgo ni opazil nihče, iz dober meter globoke vode ga je negibnega potegnil šele devetošolec neke druge osnovne šole, ki je imela v Pristanu športni dan. Reševalci so ga začeli oživljati in znova je zadihal, vendar so bili možgani predolgo brez kisika in sedem dni pozneje je umrl v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru.