Ogenj uničil Sitarsko hišo, objekt kulturne dediščine

To je že drugi požar, ki je v zadnjih tednih zajel Sitarsko hišo, zato so se že pojavile govorice, da ne gre za naključje.

Objavljeno
24. junij 2012 09.19
Posodobljeno
24. junij 2012 09.19
sitarska hisa pogorela
Š. A., Kranj
Š. A., Kranj

Kranj - Minulo noč je v Stražišču, tik pod Šmarjetno goro, zgorela Sitarska hiša. Kot so sporočili s centra za obveščanje, je požar zapuščen objekt kulturne dediščine zajel okoli 2. ure. Ogenj, ki je Sitarsko hišo uničil, so pogasili kranjski poklicni gasilci, vzrok in višina materialne škode pa še nista znana, so dodali na centru za obveščanje. Ker je ogenj, ki je tudi takrat vzplamtel ponoči, Sitarsko hišo močno poškodoval že pred dobrim mesecem, so se pod Šmarjetno že pojavile govorice, da ne gre za naključje.

Sitarsko hišo, ki je pričala o izdelovanju sit na tem območju Gorenjske, so pred tremi desetletji iz jedra kraja preselili na obrobje. V zadnjem času je hiša vztrajno propadala v s(r)amoti in bila zato nemalokrat označena za eno od sramot gorenjske metropole.

Na Mestni občini Kranj so že v začetku leta, ko jih je o propadajoči sramoti spraševal svetnik Matej Gal Pintar (lista Mladi za Kranj), pojasnili, da zemljišče in hiša nista last občine, temveč sta v lasti avstrijske državljanke. Dodali so, da so v preteklosti že večkrat zastavili vprašanja strokovnjakom, se hiši pogovarjali s predstavniki Krajevne skupnosti Stražišče in Vladimirjem Knificem, takratnim vodjo območne enote zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je leta 2009 ocenil, da je »Sitarska hiša neprimerna za preselitev in obnovo, saj se je lesna goba razširila po celotnem objektu.« V začetku leta so na kranjski občini tudi pojasnili, da nimajo pravice razpolagati z objektom, ki leži na tujem zemljišču, in da prav tako nimajo nikakršne dokumentacije, ki bi občini dajala pravico za razpolaganje s tem objektom.