V gorah iskali tri pohodnike

Trije pohodniki se niso vrnili do predvidene ure in se niso oglašali na telefon. Med iskalno akcijo so se vsi trije javili domačim.

Objavljeno
26. avgust 2014 11.07
imo/vrata
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika

Kranjska Gora − Včeraj pozno popoldne so bili kranjskogorski policisti obveščeni, da je pogrešana pohodnica, ki se je dopoldne namenila na drug najvišji vrh v Sloveniji, Škrlatico. »Od 14. ure se ni javljala na telefon, a je bila napovedala, da se bo do 16. ure vrnila domov. Nekaj minut čez 18. uro smo dobili obvestilo, da je pogrešana,« je za Delo pojasnil tiskovni predstavnik kranjske policijske postaje Bojan Kos. Nemudoma so bili aktivirani gorski reševalci iz Mojstrane, ki so začeli iskati pogrešano.

Čez dobri dve uri se je pohodnica sama javila. Pot se ji je malce zavlekla, a se je sama vrnila v dolino. Gorski reševalci iz Mojstrane so se lahko oddahnili in odšli domov.

Le nekaj minut po prvem klicu so policisti dobili obvestilo o še dveh pogrešanih planincih, ki sta odšla na Triglav in se prav tako do dogovorjene ure nista vrnila domov. Še preden se je iskalna akcija začela, pa so policisti prek regijskega centra za obveščanje izvedeli, da sta se že srečno vrnila. Mobilnika po njunih besedah nista mogla uporabljati, ker ni bilo signala.

Na Policijski upravi Kranj svetujejo, naj ljudje svojcem ali prijateljem vedno sporočijo, kam grejo, kdaj se nameravajo vrniti na dogovorjeno lokacijo in naj se potem držijo teh dogovorov, sproti pa naj jih še obveščajo o posebnostih in zamudah. »Pri odhodu v gore so zelo pomembne tudi informacije o izhodišču in sami poti na goro in z nje, vpisovanje v knjige v planinskih postojankah in na vrhovih ter uporaba mobilnega telefona, ki ponavadi zaradi slabše pokritosti s signalom v gorah resda lahko zataji, vendar se uporabnik na neodgovorjene klice ali sporočila kljub temu lahko vedno odzove takoj, ko signal dobi,« še pojasnjujejo na policiji.