Opozorilo v mafijskem slogu ušlo izpod nadzora?

Preiskovalci že poznajo nekaj možnih motivov za brutalno smrt Zorice Škrbić, a za osumljenci za zdaj ni ne duha ne sluha.

Objavljeno
30. junij 2014 19.06
Umor v Podpeci Podpec 27.6.2014
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Kriminalisti in policisti še vedno zavzeto preiskujejo brutalno smrt Zorice Škrbić, ki je v petek okoli pete ure zjutraj ob cesti v Podpeči izgubila bitko za življenje.

Glede na to, da je bila ugrabljena in umorjena partnerka Dejana Vidmarja, enega od obtoženih roparjev sefov SKB, in da je bila lastnica kopice podjetij, je vzroke za mafijski zločin skoraj gotovo treba iskati v tej smeri.

Vse, kar lahko policija uradno potrdi, je, da se skupina kriminalistov s primerom intenzivno ukvarja že vse od ugrabitve 31-letne Zorice Škrbić na Ziherlovi ulici v Ljubljani v četrtek okoli 19. ure.

Še bolj pa se je primer zapletel, ko so neznanci umirajoče dekle odvrgli v petek okoli četrte ure zjutraj. Kdaj točno se je to zgodilo, bo pokazala kriminalistična preiskava, okoliški prebivalci pa so menda prav takrat slišali cviljenje avtomobilskih gum.

Vinko Stojnšek, predstavnik ljubljanske policijske uprave, je povedal, da kriminalistična preiskava noč in dan poteka v več smereh, zbirajo obvestila, kakšna koristna informacija je prišla tudi od občanov, za kar se jim zahvaljujejo. Več o okoliščinah in morebitnih osumljencih pa za zdaj ne more povedati. Preiskovalci so tako pred izredno zapletenim kriminalnim klobčičem.

Ležala v spodnjem perilu in vsa v modricah

Hudo pretepeno Zorico je domačin našel okoli pete zjutraj, ko je še kazala znake življenja. Tik ob cesti je bila le spodnjem perilu, modrice in vidne sledi vezanja pa so pozneje razkrivale surovo ravnanje ugrabiteljev. Poškodovano je odnesel do bližnjega drevesa, jo pokril z odejo in poklical pomoč.

Javnosti tako zdaj ni znano niti, ali so jo odvrgli na kraju najdbe ali kar na cesti, pa je še uspela zbrati toliko moči in se odplaziti v zavetje. Glede na okoliščine so domačini sprva domnevali, da se je zgodila prometna nesreča s pobegom, in takšno je bilo tudi obvestilo na policijo, da ob cesti na začetku Podpeči, tik pred mostom čez Ljubljanico, leži resno poškodovana ženska. A je zaradi ran umrla še pred prihodom mož v modrem in reševalcev.

Ker so jo storilci odvrgli še živo, nekateri ugibajo, da je bilo to le resno opozorilo njej ali njenim bližnjim v pravem mafijskem slogu. Predvsem zato, ker so avtomobil alfa romeo, s katerim so jo na silo odpeljali, zažgali le nekaj sto metrov stran na poljski cesti. Tudi zato se preiskava usmerja na povzročitev hude telesne poškodbe, ki se je končala s smrtjo.

Zorico sta zamaskirana neznanca ugrabila slab kilometer stran od njenega doma. Na istem naslovu je registriranih več podjetij, v katerih je bila pokojna direktorica. Že brskanje po spletu navrže, da je bila direktorica, ustanoviteljica ali družbenica več kot ducata firm, od trgovskih, svetovalnih, storitvenih, kot družbenica pa je (bila) povezana tudi z znano družbo Steklarska nova (šla je v stečaj), ki je kasneje dobila ime Steklarska.

V oči pa pade predvsem dejstvo, da je shirano podjetje prišlo v roke ljudem brez ustreznih poslovnih veščin. Špekulacij in ugibanj, zakaj je morala umreti na tako krut način, je glede na pestro poslovno preteklost umrle Zorice in njene povezave z domnevnimi kriminalci veliko.

Za čas ropa SKB iskali alibi

Motiv je tako skoraj gotovo treba iskati v kakšnih neporavnanih poslih, lovke preiskave pa so brez dvoma usmerjene tudi v ozadje ropa sefov SKB v noči na 1. november 2005. Kot je znano, sta na zatožni klopi Dejan Vidmar, partner umrle Zorice, in Sašo Nose, ki je bil takrat varnostnik v banki.

Prav danes se sojenje Vidmarju in Nosetu zaradi filmskega ropa nadaljuje. Kriminalisti so sicer identificirali vsaj še enega domnevnega pajdaša, to je Radomir Cvijanović, ki je na begu. Vidmar in Nose vpletenost v rop zanikata, ali bosta o tem prepričala sodišče, pa bo znano prav kmalu, saj mora sodišče do septembra izdati sodbo, drugače bosta po dveh letih in pol pripora odkorakala na prostost.

Vidmar ima na vesti še kakšen greh, saj so med hišno preiskavo pri njem doma našli še ukradene Groharjeve slike, pred časom pa je bil zaradi kokainskih poslov na kranjskem okrožnem sodišču obsojen na osem let zapora. Vidmar vseskozi trdi, da ima alibi, saj je v času ropa okreval po operaciji nosa na kliniki v Beogradu.

V času sojenja je na sodišče prispela tudi anonimka, da obtoženi iščejo alibije in kopije enajstih pisem. Policija in tožilstvo domnevata, da jih je večino spisal Vidmar, jih med obiski predal partnerki Zorici, ta pa jih je pretipkala in dostavila naslovnikom. Ob tem znance nagovarja, naj v Bolgariji podkupijo policiste, da ti svoje evidence priredijo tako, da se bo datum pridržanja ujemal z datumom ropa.