Osem let zapora manj od predloga tožilstva

Janez Pušnik, ki je poskušal umoriti svojo partnerico, bo za zapahi preživel deset let in devet mesecev.

Objavljeno
12. januar 2018 21.35
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
Maribor – Tožilka Aleksandra Kolarič je za 57-letnega Janeza Pušnika iz Slovenske Bistrice predlagala 19 let zapora, senat mariborskega sodišča mu je pogledal skozi prste in ga zaradi treh kaznivih dejanj, med katerimi je tudi poskus umora svoje nekdanje partnerice Jožice Keršič, obsodilo na deset let in devet mesecev zapora.

Če je bil obtoženi še na prejšnjih obravnavah vedno glasen in precej živčen, pa je tokrat kazen sprejel povsem mirno. Njegova edina reakcija je bila odkimavanje pri višini izrečene kazni.

Verjetno bi se dogodki pred gostilno Golob na Zgornji Polskavi končali drugače, če Jožici Keršič tragičnega predlanskega septembrskega popoldneva ne bi pomagal lastnik gostilne Dominik Golob. Ko je svoji znanki, ki je večkrat pomagala v gostilni, pritekel v bran, je 135 kilogramov težkega Janeza Pušnika komaj zrinil z njenega telesa. Keršičeva je takrat že izgubljala zavest in pomoč je prišla v zadnjem trenutku. Tega se je v sklepni besedi dotaknila tudi tožilka Aleksandra Kolarič: »V kazenskem spisu so tudi fotografije poškodb. In verjamete lahko, da so zelo neprijetne na pogled. Izvedenci so ugotovili, da se je pri oškodovani Keršičevi po dejanju pojavila posttravmatska stresna motnja.

Grozil ji je že prej

A Pušnik je Keršičevi grozil že prej, kar je tudi prijavila policiji. »Kamorkoli sem šla, mi je govoril, da se kurbam, in me zasledoval. Rekel mi je, da naju lahko le zemlja loči. Da bo ubil najprej mene, nato pa še vse moje domače. Nisem vedela, kako končati zadevo, saj mi je grozil, da se njemu itak 'jebe' za življenje,« je na sodišču pojasnjevala Keršičeva. Dva dni pred omenjenim poskusom umora pa je nekdo vdrl v njen dom na Polskavi. Tožilstvo je prepričano, da je bil to Pušnik in da bi takrat svoje grožnje o smrti tudi uresničil, če bi jo našel doma.

Če je tožilka Kolaričeva za Pušnika predlagala 19 let zapora, pa je bil povsem drugačnega mnenja zagovornik obtoženega, mladi mariborski odvetnik Miha Šošić. Predlog tožilstva ga je razhudil, tako da v svoji sklepni besedi ni mogel mimo dejstva, da na mariborskem sodišču poteka postopek zoper drugega obtoženca poskusa umora, kjer pa je bil predlog tožilstva že na predobravnavnem naroku bistveno nižji kot pri njegovem klientu. Vsakemu bežnemu poznavalcu postopkov na mariborskem sodišču je bilo takoj jasno, da odvetnik Šošić govori o obtoženem Matjažu Ferliču, ki je iz avta streljal na svojo dekle in skupnega štiriletnega otroka ter svojega ljubezenskega tekmeca.

Tožilstvo je v primeru Ferlič za priznanje ponudilo šest let zapora, medtem ko je bila »nemoralna ponudba« za Janeza Pušnika kar deset let višja (torej skupaj 16 let). »V drugi zadevi se vsaj na prvi pogled zdi, da je očitek bistveno težji, glede na to, da je bilo ogroženih več ljudi, a je bila ponudba tožilstva veliko nižja kot v našem postopku,« se je hudil Šošić. In mu je na koncu uspelo. Saj je sodni senat kazen spustil na zakonsko dovoljeno mejo. Kot je pojasnila predsednica senata Andreja Lukeš, nižje kazni člani senata niso mogli sprejeti: »Za poskus umora deset let zapora, za grožnje štiri mesece, za kršitev nedotakljivosti stanovanja šest mesecev zapora, nakar se obtoženemu izreče enotna kazen deset let in devet mesecev zapora.«

Tudi mimo nastopa Pušnika pred sodiščem sodnica ni mogla: »Najprej ste se zagovarjali, da ste nedolžni, potem se naenkrat ničesar niste spominjali in ste imeli spominske vrzeli. To je v nasprotju s tem, da ste potem opisovali neke dogodke in iskali alibi. Kako bi našli alibi, če ste govorili, da se ničesar ne spominjate?«

Jožica Keršič je zaradi pretrpljenih telesnih in duševnih bolečin prek svojega odvetnika priglasila premoženjskopravni zahtevek v višini 21.000 evrov. Sodišče včeraj o tem ni odločalo, temveč je oškodovanko z zahtevkom napotilo na pot pravde (na civilno tožbo). Sodba Pušniku še ni pravnomočna in verjetno še tako hitro ne bo, saj je odvetnik obtoženega Šošić že včeraj pred sodno dvorano napovedal pritožbo zoper obsodilno sodbo. Enako je pričakovati, da bo storilo tudi tožilstvo glede na to, da je sodišče Pušniku izreklo bistveno nižjo kazen, kot jo je terjala tožilka Aleksandra Kolarič.