Pacient toži, ker je zdravnik v izvidu zagrešil napako

Pacient trdi, da je zaradi napake v izvidu preiskave z magnetno resonanco in posledične zamude pri zdravljenju tumorja ostal brez očesa.

Objavljeno
07. december 2014 19.02
reu/GERMANY/
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Ljubljančan je prepričan, da je zaradi napake v izvidu preiskave glave z magnetno resonanco, ki so mu jo opravili v diagnostičnem centru Medilab, in posledične zamude pri zdravljenju ostal brez očesa. Čeprav v Medilabu ne zanikajo napake pri izvidu, odgovornost in krivdo za sedanje stanje bolnika zavračajo.

Na magnetno resonanco (MR) glave ga je napotil radiolog nevrološke klinike ljubljanskega kliničnega centra zaradi suma optičnega nevritisa vidnega živca oziroma suma na multiplo sklerozo. A radiolog Medilaba 10. maja 2012 na posnetkih ni našel sprememb, značilnih za multiplo sklerozo, prav tako ni ugotovil posebnosti v orbitah oziroma očesnih jamicah. Glede na tak izvid je nevrologinja predlagala kontrolo čez leto dni.

A ker se je moškemu vid izrazito slabšal, je obiskal oftalmologa, ki je postavil sum na tumor optičnega živca. Ponovna magnetna resonanca v kliničnem centru je dejansko potrdila gliom optičnega živca, da je bil ta močno zadebeljen že na posnetkih iz maja 2012, čeprav je v izvidu zapisano, da sta orbiti b. p. (brez posebnosti, op. a.), pa je potrdil tudi nevrolog ob naknadnem pregledu spornih posnetkov. Zaradi hitro napredujočega in razširjenega tumorja so morali pacientu februarja lani odstraniti celoten živec in zrklo, ker pa se je tumor razširil, mu grozi popolna izguba vida tudi na drugem očesu, navaja v tožbi.

Medilab odgovornost zavrača

Da je radiolog Medilaba zagrešil napako, potrjuje tudi njegovo pisno opravičilo pacientu, kjer »obžaluje nenamerno napako, ki sem jo naredil pri pisanju izvida MR preiskave glave,« poudarja v tožbi pooblaščenec tožnikov odvetnik David Sluga. Odškodninski zahtevek je naslovil tako na toženo zdravstveno ustanovo in njeno zavarovalnico, za kazensko ovadbo pa se kljub zdravnikovemu priznanju odgovornosti ni odločil. A ker se je zdravstvena ustanova začela sprenevedati, zavarovalnica pa zavlačevati s predsodnim postopkom, kaže – tako odvetnik – da bo ovadbo vendarle primoran vložiti.

Toženi Medilab po drugi strani v odgovoru na tožbo poudarja, da napaka ni bila storjena pri pregledu, temveč pri izpisu izvida, odgovornost pa skuša prevaliti na nevrologinjo kliničnega centra, pri kateri je Ljubljančan opravil kontrolni pregled mesec dni po sporni magnetni resonanci. Navajajo, da so bila vsa stanja in bolezni ugotovljene že pred to MR preiskavo, zato bi morala nevrologinja ugotoviti, da se prejšnji izvidi in sporni izvid ne ujemajo ter zahtevati preveritev izvida in novi MR, saj je napaka na njihovem izvidu zelo izstopala.

Napako je dejansko opazil oftalmolog, ki je 24. oktobra 2012 pregledal tožnika ter ga napotil na ponovno MR glave in orbit, enako tudi druga nevrologinja na pregledu konec novembra 2012. Zato Medilab vztraja, da njihov zdravnik ne more biti odgovoren za stanje bolnika, saj ta ni zbolel zaradi njihove napake in mu oni tudi niso povzročili posledic.

Trajna in takojšnja škoda je po njihovem prepričanju namreč nastala z operacijo in odstranitvijo očesnega živca, medtem ko bi bili oni lahko kvečjemu odgovorni za nevšečnosti v času od 12. junija 2012, ko je bil pacient na kontrolnem nevrološkem pregledu, pa do odprave napake. Če sploh so odgovorni le za izgubo časa, potrebnega, da se je ugotovila napaka, trdi Medilab, zakonca pa po njihovem nista dokazala, da je napačni izpis izvida povzročil tako spremembo v stanju bolezni. Stanje bolnika se je zaradi spleta okoliščin, ki so se začele avgusta 2009 in se nato drastično poslabšale s cepljenjem in boleznijo kot posledico cepljenja 2011., samo slabšalo, dodajajo.