Partnerico umoril iz brezobzirnega maščevanja

Ivan Grobin je ustrelil Ano Rambaher zaradi denarnega nesoglasja ob prodaji nepremičnine.

Objavljeno
31. januar 2017 21.38
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
Maribor – Kriminalisti so včeraj na posebej sklicani tiskovni konferenci razkrili motiv za nedeljsko tragedijo, v kateri je v stanovanju na Trgu Dušana Kvedra umrla 70-letna Ana Rambaher. Vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda je pojasnil, da je 87-letni moški (po naših podatkih gre za Ivana Grobina) svojo zunajzakonsko partnerico umoril že v soboto zvečer.

»Ustrelil jo je, ko je ležala v postelji,« je pojasnil Munda in hkrati razkril, da so po končani preiskavi morilca ovadili zaradi kaznivega dejanja umora iz brezobzirnega maščevanja, za katerega je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora.

Kmalu po umoru je Ivan Grobin še drugič segel po strelnem orožju, le da si ga je tokrat prislonil ob brado. Poskušal je storiti samomor, a ker mu je to spodletelo, je izgubil zavest. »Šele naslednje jutro se je prebudil in takrat pri polni zavesti ugotovil, kaj je naredil. Verjetno je zaradi občutka krivde obvestil reševalce.

Oživljali so jo

Njegova žrtev je bila ob prihodu reševalcev še živa, ti so jo oživljali, a je poškodbam na kraju podlegla,« je še dodal Robert Munda. Poškodovanega storilca so zaradi poškodb prepeljali v mariborski univerzitetni klinični center, kjer je ostala na zdravljenju. »Kriminalisti mu niso mogli odvzeti prostosti, saj ni bil sposoben za pridržanje. Trenutno je še vedno na zdravljenju v UKC Maribor, a je zunaj življenjske nevarnosti,« je še razložil Munda.

Kaj je 87-letnega Ivana Grobina gnalo, da je pograbil pištolo in z njo ustrelil svojo partnerico? Kriminalisti so med preiskovanjem umora ugotovili, da so nesoglasja, predvsem finančne narave, med žrtvijo in osumljenim trajala že nekaj let. Povod za tragedijo je bila, tako Munda, »odprodaja nepremičnine in to, da dobljena finančna sredstva niso bila pravilno razporejena«. V soboto zvečer sta se spet sprla in Ana Rambaher naj bi svojemu partnerju postavila pogoje glede bivanja v njenem stanovanju na Trgu Dušana Kvedra 13. »To je osumljenega tako razjezilo, da je žrtev, ležečo v postelji, ustrelil s pištolo. Za pištolo ni imel ustreznih dovoljenj,« je dodal Munda.

Mahnjen je bil na denar

Da je imel osumljeni izjemno rad denar, so dan po umoru znali povedati tudi sosedje. Ti so Ivana poznali pod imenom Janko. Ocenjevali so ga za zelo konfliktnega in neprijaznega človeka. »Osumljeni je trenutno še vedno na zdravljenju v UKC Maribor, a je zunaj življenjske nevarnosti. Ni mu odvzeta prostost, lahko se prosto giblje, a je njegovo gibanje omejeno na oddelek, na katerem se zdravi,« je povedal prvi mariborski kriminalist. Njegovi podrejeni so še ugotovili, da je osumljeni pištolo, s katero je kasneje zagrešil zločin, posedoval že več let, a zanjo nikoli ni imel orožnega lista. Zanimivo, da nihče od sosedov v bloku v sobotnem večeru ni slišal strelov, a to policisti pripisujejo karakteristikam pištole in bližini, iz katere je bila žrtev ustreljena. Policisti so že včeraj zjutraj primer z vložitvijo kazenske ovadbe predali mariborskemu okrožnemu državnemu tožilstvu.

Ivan je bil do Ane že dolgo nasilen

»Gospa je bila super, tako pridna in delovna in skromna, zdaj pa jo je doletela takšna usoda. Grozno. Četudi stanujem le tri nadstropja pod njenim stanovanjem, pa nisem ničesar slišal,« je samo pohvalno o mrtvi Ani Rambaher razlagal njen sosed. Med sosedi pa se je hitro razširila zgodba, da je žrtev večkrat potožila, kako nasilno in grdo se do nje vede njen partner. »Nasilno ravnanje nad žrtvijo je trajalo več let, tudi v fizični obliki, a žrtev teh dejanj nikoli ni prijavila policiji. Večkrat je svojim bližnjim omenjala nasilje, a zahtevala, da naj ne drezajo v njuno življenje in predvsem, naj nasilja ne naznanjajo policiji,« je sklenil Robert Munda. Ivan Grobin se je k Rambaherjevi preselil pred slabimi desetimi leti, potem ko je dolga leta delal v Nemčiji. Sosedje se ga spominjajo kot možakarja, ki je na okolico, v katero se je preselil, gledal zviška, obenem pa naj bi bil tudi mahnjen na denar, s katerim pa je vse prej kot razsipaval. Ko je v nedeljo zjutraj poklical reševalce na pomoč in omenil streljanje, so na kraj tragedije prihiteli tudi policisti, oblečeni v neprebojne jopiče.