Patricka Vlačiča in Mateje Duhovnik ne bodo preiskovali

Višje sodišče je zavrnilo zahtevo tožilstva za sodno preiskavo zaradi gradnje nadvoza na dolenjski avtocesti.

Objavljeno
09. november 2012 15.33
Posodobljeno
09. november 2012 15.33
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana - Sodne preiskave zoper nekdanjega ministra za promet Patricka Vlačiča in nekdanjo prvo damo Darsa Matejo Duhovnik zaradi gradnje nadvoza na dolenjski avtocesti ne bo.

Preiskovali ne bodo niti Rožleta Podborška in Jožeta Talerja, saj je višje sodišče v celoti zavrnilo zahtevo za uvedbo preiskave, ki jo je tožilstvo vložilo zaradi gradnje nadvoza na dolenjski avtocesti.

Kot smo poročali, je bilo računsko sodišče zaradi izplačila odškodnine družbi Avtotransport Kovačič in zaradi gradnje nadvoza na avtocestnem odseku Pluska-Ponikve aprila lani predlagalo začetek postopka za razrešitev predsednice in članice uprave Darsa Mateje Duhovnik in Gordane Bošković (konec junija je nadzorni svet Dars obe razrešil, Duhovnikova pa je bila prejšnji mesec imenovana za direktorico Ljubljanskih tržnic in parkirišč).

V porevizijskem poročilu je namreč ocenilo, da uprava Darsa pri naročilu novih cenitev zemljišč ni ravnala zadovoljivo.

Računsko sodišče pa je že pred tem poleg uprave Darsa tožilstvu kazensko ovadilo takratnega ministra za promet, ki je podpisal pogodbo o sofinanciranju gradnje nadvoza, enega cenilca in sodno izvedenko.

Duhovnikovi so očitali, da je odobrila izplačilo 1,5 milijona evrov odškodnine Kovačiču, lastniku zemljišča pri Trebnjem, kjer naj bi potekal zadnji krak dolenjske avtoceste, ki pa po mnenju tožilstva do tako visokega zneska ni bil upravičen.

Ljubljansko okrožno tožilstvo je 23. septembra lani vložilo zahtevo za preiskavo proti Vlačiču in Duhovnikovi ter Rožletu Podboršku in Jožetu Talerju. Vlačiču in Talerju je očitalo sum zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, Duhovnikovi in Podboršku pa zlorabo položaja ali zaupanja v gospodarski dejavnosti.

Sporen naj bi bil postopek kupoprodajnega in menjalnega sporazuma v zvezi z razlastitivjo Kovačiča ter podpisom tripartitne pogodbe o sofinanciranju in ureditvi medsebojnih razmerij v zvezi z izgradnjo nadvoza na AC Pluska-Ponikve, sklenjene 2009. med ministrstvom za promet, Dars in Kovačičem.

Preiskovalna sodnica se, kot smo pisali, ni strinjala s tožilsko zahtevo za preiskavo, zato je v skladu z zakonom o kazenskem postopku zadevo v odločanje odstopila zunajrazpravnemu senatu ljubljanskega okrožnega sodišča. Ta je odločil drugače in zoper osumljene s sklepom uvedel sodno preiskavo.

A te ne bo, saj je višje sodišče ugodilo pritožbam osumljencev oziroma njihovih zagovornikov in zahtevo za preiskavo v celoti zavrnilo.