Peterica kradla vse, kar ji je prišlo pod roke

Razpravna dvorana Okrožnega sodišča Krško je bila skoraj premajhna za vse oškodovance, ki so prišli prijavit škodo.

Objavljeno
15. julij 2013 15.26
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski

Krško – Darko Slemenšek, Mario Urh in Primož Vilčnik bodo zaradi vlomov in tatvin morali v zapor, Urhovi partnerki Zvezdani Kovačič - Tajči in Andreji Urankar, Slemenškovi partnerki, pa ne bo treba za rešetke, če tri oziroma štiri leta ne bosta ponovili kaznivih dejanj. Vsi so krivdo priznali, zato so bile odmerjene kazni razmeroma mile.

Razpravna dvorana Okrožnega sodišča Krško je bila skoraj premajhna za vse oškodovance, ki so prišli prijavit škodo. Povzročila jim jo je tatinska peterica, ki je kradla na območju Krškega, Brestanice in Sevnice. V večini primerov so storilci z orodjem vlamljali skozi okna in vrata ter iz stanovanjskih in počitniških hiš ter lokalov in trgovin – vlomili so tudi v Osnovni šoli Koprivnica in Ane Gale v Sevnici – kradli vrednejše predmete.

Vzeli so vse, kar jim je prišlo pod roke, najpogosteje pa gotovino, orodje, kuhinjske aparate, tobačne izdelke, plinske jeklenke, televizijske in radijske sprejemnike, krožnike, jedilni pribor ... Oba Sevničana – Vilčnika in Slemenška, specialnega povratnika z deset strani dolgim kazenskim listom – ter prav tako povratnika Maria Urha iz Krškega so policisti prijeli v začetku leta. Pokazalo se je, da sta v vlome vpleteni tudi Urhova in Slemenškova partnerka.

Ena od njiju je bila pred časom na zdravljenju od zasvojenosti v don Pierinovi skupnosti na Razborju in je dobro poznala tiste kraje, zato je bilo precej vlomov ravno na območju Razborja in Okroglic. Z vlomi in tatvinami so povzročili za več tisoč evrov škode. Vrednost ukradenih predmetov – veliko jih je policija zasegla in vrnila lastnikom – je precej manjša od škode, ki so jo povzročili z vlomi. Uničenih je namreč veliko vrat in oken. Sodišče je oškodovancem priznalo vrednost ukradenih predmetov, ki jih morajo obsojeni plačati, škodo, povzročeno z vlomi, pa bodo morali oškodovanci izterjati po sodni poti.

Priznali in sodelovali v postopku

Vseh pet obtoženih je priznalo krivdo, kar je bistveno skrajšalo postopek, zato so kazni razmeroma mile. Darko Slemenšek, ki ostaja v priporu, je dobil dve leti in sedem mesecev zapora. Če krivde ne bi priznal, bi tožilstvo zanj predlagalo štiri leta. Mario Urh, ki prav tako ostaja v priporu, je bil obsojen na eno leto in devet mesecev zapora. Primoža Vilčnika, ki je bil doslej v hišnem priporu, so zaradi manjše krivde obsodili na eno leto in tri mesece zapora. Urhova partnerka Zvezdana Kovačič - Tajči je bila pogojno obsojena na eno leto zapora s preizkusno dobo treh let, Andreja Urankar pa na 18 mesecev pogojne zaporne kazni s štiriletno preizkusno dobo.

Sodnica Marija Breznik je pri odmeri kazni skoraj v celoti upoštevala predlog tožilca Bogdana Matjašiča, ki je manjše kazni predlagal zaradi priznanja in predvsem sodelovanja vpletenih v postopku. Mile kazni pa po njegovem mnenju ne bi bile sprejemljive in pravične predvsem zato, ker so bili že vsi kaznovani, Slemenšek in Urh pa sta specialna povratnika, ki imata obsežen seznam pravnomočnih kazni.