Peterica si je nagrabila 22 milijonov evrov

Celjski kriminalisti so podali ovadbe zaradi suma kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic in pranja denarja.

Objavljeno
07. januar 2013 13.22
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Celj - V preteklih mesecih so celjski kriminalisti na Specializirano državno tožilstvo zoper pet oseb vložili kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic in šestih kaznivih dejanj pranja denarja.

Kazniva dejanja se nanašajo na sume nepravilnosti pri poslovanju takratnih odgovornih oseb finančne družbe iz Ljubljane glede financiranja nepremičnine iz območja Trzina.

Kriminalisti sumijo, da so tri odgovorne osebe s pomočjo še dveh osumljencev, leta 2007 neupravičeno odobrile financiranje nakupa nepremičnine in pri tem prezrle interese finančne družbe. Družbam, s katerimi so bili povezani, so na ta način posredno ali neposredno pridobili 2,4 milijona evrov premoženjske koristi.

V istem času so osumljenci na enak ali podoben način pridobili še štiri milijone evrov sredstev s spornim financiranjem izgradnje trgovskega centra na območju Ptuja.

S pridobljenim denarjem so osumljenci kupovali poslovne deleže posameznih gospodarskih družb, vrednostne papirje, investirali v nepremičnine, sredstva nakazovali na različne račune različnih gospodarskih družb po Evropi (Liechtenstein, Luksemburg, Švica, Avstrija in Hrvaška) ter z različnimi poslovnimi in finančnimi manipulacijami prikrili ali poskušali prikriti izvor denarja.

Pri tem so, poleg prikrivanja izvora sredstev, ustvarili skupno premoženjsko korist, ocenjeno na približno 22 milijonov evrov.

Predkazenski postopek še poteka.