Po balonarski nesreči dva poškodovana v smrtni nevarnosti

Identifikacija žrtev in enega poškodovanega še poteka. V ponedeljek maša za umrle in poškodovane.

Objavljeno
24. avgust 2012 10.21
Posodobljeno
24. avgust 2012 10.21
BOMBA
Miha Rubin, Maribor, Marko Jakopec, kronika, Ba. P., Delo.si
Miha Rubin, Maribor, Marko Jakopec, kronika, Ba. P., Delo.si
Ljubljana, Maribor - Po nesreči, ki se je zgodila včeraj nekaj pred osmo uro zjutraj v bližini Iga so štirje od 32 potnikov na krovu štirje umrli, preostale pa so sprejeli v bolnišnice, 21 v ljubljanski Univerzitetni klinični center, druge pa so odpeljali v Maribor, Celje, na Jesenice in v Novo mesto.

Med 21 hospitaliziranimi, kolikor so jih v Ljubljani sprejeli včeraj, je bilo osem ljudi v kritičnem stanju, danes pa še štirje.

Trem ljudem se je stanje izboljšalo, tudi otroku, ki so ga že premestili na otroško intenzivno nego, je v današnji izjavi za javnost pojasnil nadzorni travmatolog kirurške klinike v UKC Ljubljana Anže Kristan. Devet poškodovanih so že odpustili iz ljubljanskega UKC, še dva pa bosta bolnišnico zapustila v prihodnji dneh.

Operacije so danes v UKC Ljubljana sicer večinoma potekale po programu, le na kliničnem oddelku za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline so še operirali četrtkove ponesrečence.

Specialist splošne kirurgije in travmatologije Splošne bolnišnice Celje Radko Komadina je pojasnil, da je njihov pacient noč prestal mirno. Je tudi stabilen in zunaj življenjske nevarnosti, njegovo zdravljenje v prihodnjih dneh pa naj bi potekalo gladko, je še ocenil.

Na Jesenicah so sprejeli pri padcu z višine težje poškodovano Gorenjko z manjšo opeklino. Poškodovanko so oskrbeli in ni življenjsko ogrožena. Po besedah vodje kirurškega oddelka na Jesenicah Janeza Pšenice njihova pacientka ne potrebuje operativnega zdravljenja in ni v življenjski nevarnosti. V bolnišnici nadaljujejo njeno neoperativno zdravljenje, zaradi bolečin pa jo bodo tam zadržali še nekaj dni.

V novomeški bolnišnici pa so sprejeli tri moške in dve ženski, od katerih so štirje lažje poškodovani. Kljub temu so na opazovanju obdržali italijansko državljanko, dva Slovenca in britanskega državljana. Dva poškodovanca so iz bolnišnice odpustili že včeraj, preostale tri pa danes.

Eden od poškodovancev v UKC Maribor v »izjemno kritičnem stanju«

V mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) so danes predstavili stanje obeh poškodovancev, ki so ju sprejeli v četrtek, informacije, da je eden od njiju pilot balona, pa niso hoteli komentirati.

En poškodovanec ima 60 odstotkov opeklin na površini telesa, kar je »izjemno kritično stanje,« je dejal Erik Vrabič, predstojnik oddelka za plastično in rekonstruktivno kirurgijo v UKC Maribor. Moškega zdravijo na njihovi enoti za intenzivno terapijo, pri njem pa so predvideni številni operativni posegi z začetkom v naslednjem tednu.

»Z drugim poškodovancem je stanje nekoliko boljše, saj gre za približno 18 odstotkov opeklin, pri čemer je polovica površine globoko prizadeta, kar bo v prihodnjem tednu treba zdraviti operativno. Njegovo stanje je dokaj stabilno,« je ocenil Vrabič.

Poškodovanec z manjšo površino opeklin je utrpel tudi zlom gležnja in poškodbo hrbtenice, zlom ledvenega vretenca. Tudi te poškodbe bodo zdravili operativno, vendar je primarno zdravljenje opeklin. »Pri obeh bo zdravljenje dolgotrajno, verjetno več tednov ali več mesecev«, je še povedal Erik Vrabič.

V ponedeljek maša za umrle in poškodovane v balonarski nesreči

Nadškofija Ljubljana bo v ponedeljek pripravila mašo za umrle, poškodovane in njihove svojce v četrtkovi balonarski nesreči. Ljubljanski nadškof Anton Stres in pomožni škof Anton Jamnik pa sorodnikom ob smrti njihovih najdražjih izrekata iskreno sožalje, so sporočili iz tiskovnega urada Slovenske škofovske konference.

Maša v ponedeljek ob 19. uri v župnijski cerkvi svetega Mihaela na Barju. V Slovenski škofovski konferenci sicer vernike vabijo, da se molitvi za pokojne pridružijo tudi drugod.