Po čudnih zvokih in nizkem kroženju je počilo

Izkušeni pilot August Potušek je strmoglavil kmalu po vzletu na slovenjgraškem letališču.

Objavljeno
04. maj 2016 17.30
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Graška gora – Na tromeji občin Slovenj Gradec, Mislinja in Velenja, na 800 metrov visoki Graški gori, je zjutraj strmoglavilo enosedežno motorno jadralno letalo. Pilotiral ga je izkušeni pilot, 63-letni Slovenjgradčan August Potušek, član Koroškega aerokluba.

Nesreča se je zgodila kmalu kmalu po vzletu na slovenjgraškem letališču. Očividec nesreče, Drago Sešel, gospodar na kmetiji Metul, je letalo opazil na poti v hlev. Njegovo pozornost je vzbudilo zaradi čudnih zvokov, in izjemno nizkega kroženja nad kmetijo. Kmalu zatem je na vrhu nad domačijo silovito počilo. »Letalo je zadelo smreko in s propelerjem posekalo njen vrh. Letalo je izgubilo propeler, nato je strmoglavilo in kakšnih sto metrov drselo v globino po našem gozdu, dokler se ni ustavilo,« je dogodek opisal Drago Sešel. »Bil sem v šoku. Ne vem, koliko časa sem potreboval, da sem poiskal telefon in poklical k sosedom Plazlom, kjer je njihov Rok poklicni reševalec,« je nadaljeval pripoved Drago Sešel. Pri Plazlu so takoj poklicali na pomoč reševalce in gasilce, na kraj nesreče pa so pohiteli tudi z obeh najbližjih hiš, a pilot letala je bil ob njihovem prihodu že mrtev.

Preiskujejo letalski inšpektor in kriminalisti

Kraj nesreče in razbitine letala, ki so ležale na pobočju Metulovega gozda, je pregledal letalski inšpektor, na delu so bili tudi celjski kriminalisti. Propeler so našli na najvišji točki nad kmetijo, na približno 816 metrih nadmorske višine, krila so se odlomila med drsenjem v globino, trup letala pa je obstal precej nižje med drevesi.

Člane Koroškega aerokluba je nesreča pretresla. August Potušek, Guza za prijatelje, je bil njihov član dobro desetletje, nazadnje tudi član upravnega odbora kluba. Bil je izkušen pilot, ki je oboževal jadralno letenje, dolgo časa pa so bili njegova strast tudi skoki s padalom. Z jadralnim padalstvom, ki ga je ocenjeval za bolj nevaren šport kot jadralno letenje, se je ukvarjal petnajst let. Danes je nad Graško goro letel s svojim letalom, ki ga je kupil v Nemčiji, zato so sprva zaokrožile informacije, da je v nesreči izgubil življenje nemški državljan.

Navdušen športnik in izkušen pilot

August Potušek je bil do upokojitve dolgoletni direktor koroških podjetij Purotehnika in Ko-si. Bil je navdušen športnik, v mladosti je igral rokomet v Velenju, nato v Avstriji. Pozneje se je temu športu zapisal najprej kot trener mlajših ekip rokometnega kluba v Slovenj Gradcu, nato pa tudi kot njegov funkcionar.

Življenje je izgubil na pol poti med letališčem v Slovenj Gradcu in letališčem v Šoštanju. »Samo še tale hrib bi moral preleteti,« so ugotavljali njegovi pilotski kolegi, ki vzrok za nesrečo niso videli v močnejšem vetru, ki je tudi danes vel nad Graško goro. »Letenje na valovih je August obvladal,« so prepričani koroški piloti. Zakaj se je nesreča zgodila, bo pokazala preiskava. Ta je pri letalskih nesrečah zaradi strogih mednarodnih pravil navadno dolgotrajna.