Po dveh letih še vedno ni poročila o nesreči

Zoper pilota, ki naj bi iz malomarnosti povzročil smrt šestih ljudi, izdan sklep o uvedbi preiskave.

Objavljeno
18. avgust 2014 16.26
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Ob drugi obletnici tragične balonarske nesreče na ljubljanskem Barju bodo po naših podatkih v službi za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov objavili končno poročilo o nesreči. Medtem je bila za pilota balona Mira Kolenca uvedena preiskava, ki pa še ni pravnomočna.

V soboto bo minilo dve leti od tragedije na ljubljanskem Barju, v kateri je umrlo šest potnikov, ki so se takrat odločili za panoramski polet z največjim toplozračnim balonom na svetu. Balon, ki ga je upravljal pilot Miro Kolenc, je s travnika pri hotelu Mons poletel malo pred sedmo uro zjutraj, slabo uro pozneje pa se je zgodila nesreča.

Prvi izsledki službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, ki so jih predstavili avgusta lani, so sicer pokazali, da je balon zašel v težave že na desni strani Ižanske ceste v smeri Ljubljane, kjer je prvič trčil ob tla. Nato ga je dvignilo za 60 metrov na drugo stran ceste, kjer je zadel ob drevo, po 111 metrih pa še zadnjič trčil ob tla. Sledila je eksplozija plina, saj pilotu ni uspelo pravočasno zapreti jeklenk.

Nesrečni splet okoliščin

Nesreča je bila splet okoliščin, med katerimi je imel pomembno vlogo tudi veter. Nekatere potnike je pometalo iz košare, druge je zajel ogenj. Potniki so bili namreč v košari nameščeni v različne prekate, ki so namenjeni temu, da je teža v balonu pravilno razporejena. Ko se je košara obrnila na levi bok, se je ogenj, ki je bruhal iz plinskega gorilnika in jeklenk, obrnil proti sredini desne strani košare, smo izvedeli. Potniki ki so bili ujeti v tem prekatu, so umrli v ognju. Štirje potniki so sicer umrli že na kraju nesreče, dva pa nekaj dni pozneje. Med mrtvimi je bila tudi tričlanska družina z enajstletnim dekletcem, dva zakonca in še ena ženska.

V nesreči je prav nihče ni odnesel brez poškodb. Od 26 preživelih jih je bilo 12 hudo ranjenih, 14 pa se jih je laže poškodovalo. Med huje poškodovanimi je bil tudi pilot Miro Kolenc, zoper katerega je ljubljansko okrožno sodišče izdalo sklep o uvedbi sodne preiskave. Preiskovalci letalskih nesreč so sicer lani pojasnili, da je kljub vsem podatkom o nepredvidljivih vremenskih razmerah letel povsem na lastno odgovornost, v tistem času pa so mu izdali tudi odredbo o prepovedi letenja in napotitev na zdravniški pregled. Ker je ni ne prejel ne podpisal, je sicer imel dovoljenje za upravljanje toplozračnega balona. A ne Kolenc ne drugi balonarji takrat niso imeli dovoljenja za komercialne lete, na tem področju pa je vladala velika zmeda. K nesreči so po mnenju protikorupcijske komisije pripomogli tudi slab nadzor in pomanjkljivosti na agenciji za civilno letalstvo.

Grozi mu do osem let zapora

Zahtevo za preiskavo zoper Kolenca je tožilstvo sicer vložilo marca letos, potem ko so čakali tudi izsledke službe za preiskovanje letalskih nesreč na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Končnega poročila sicer do danes še vedno niso izdali, po naših podatkih pa to nameravajo storiti ob letošnji drugi obletnici nesreče. Ovadbo so morali zaradi določenih pomanjkljivosti policisti dopolnjevati, 13. maja pa je bil Kolenc tudi zaslišan pred preiskovalno sodnico. Neuradno naj bi med drugim povedal, da je potnikom še pred pristankom, ko je ocenil, da bi ta lahko bil težaven, dal navodila, naj se pripravijo na trd pristanek, torej primejo za ročaje in imajo mehka kolena. Ali ga niso ubogali in so celo poskakali iz košare ali jih je iz nje vrglo, ni povsem jasno, saj je ob prvem trdem pristanku izgubil zavest.

Neuradno naj bi Kolenc sicer zavrnil vse očitke, da ni dovolj pozorno spremljal vremenske napovedi. Malomarnost zavrača in obramba bo tudi dokazovala, da v času pred nesrečo tudi na agenciji za okolje niso napovedovali poslabšanja vremena pred popoldnevom. Vreme naj bi bilo po njegovih besedah ob vzletu ob 6.50 primerno in zato so poleteli proti Krimu, nenadoma pa jih je presenetila temna gmota oblakov iz smeri Polhovega Gradca. Sodišče je 7. julija izdalo sklep o uvedbi sodne preiskave, a še ni pravnomočen, saj se je s svojim zagovornikom Borisom Grobelnikom na sklep Kolenc pritožil. Grozi mu do osem let zapora, saj ga preganjajo zaradi povzročitve splošne nevarnosti iz malomarnosti, zaradi česar je umrlo več ljudi.