Po mobilnike in cigarete s tujim denarjem

Kar 39 nezakonitih nakupov si je privoščila trojica iz Novega mesta in Celja. Obstaja tudi sum pranja denarja.

Objavljeno
20. avgust 2014 16.28
mdr/Bančne kartice
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Novo mesto – Zadnje mesece so 22- in 24-letna Novomeščana in 33-letnik iz okolice Celja precej zapravljali s plačilnimi karticami American Express in Visa. A je težava v tem, da so s ponarejenimi karticami trošili tuj denar. Za kakšnih 6000 evrov različnega blaga so nakupili, a bi ga še več, če ne bi bile nekatere transakcije zavrnjene.

Novomeški kriminalisti so osumljencem pred dnevi prekrižali nadaljnje nezakonite posle. Kot so ugotovili, sta storilca iz Novega mesta, stara 22 in 24 let, ter njun 33-letni pajdaš iz okolice Celja med februarjem in junijem letos na območju Novega mesta, Celja in Maribora na različnih prodajnih mestih blago kupovali s ponarejenimi plačilnimi karticami American Express in Visa.

V trgovinah, na bencinskih servisih in v trafikah so največkrat nezakonito trošili za nakupe mobilnih telefonov, tobačnih izdelkov in motoristične opreme. Kriminalisti so doslej našteli 39 kaznivih dejanj, od katerih so nekatera ostala pri poskusu, saj so bile transakcije zavrnjene. Za kakšnih 7300 evrov je bilo zavrnjenih transakcij, medtem ko so uspešno opravili za 6000 evrov nakupov.

Prek Vietnama pral še denar

Preiskovalci so ugotovili, da je 33-letni osumljenec predvsem dobavljal ponarejen plastični denar z nameščenimi magnetnimi zapisi pravih plačilnih kartic, druga dva osumljenca pa sta kupovala oziroma poskušala kupovati na prodajnih mestih.

Najmlajši je del denarnih sredstev, pridobljenih s kaznivimi dejanji, prek sistema Western Union nakazal tudi v Vietnam. Sumijo, da je bilo to namenjeno plačilu za pridobljene sporne magnetne zapise s pravih plačilnih kartic. Dvaindvajsetletnik si je zato poleg očitkov o kaznivih dejanjih uporabe ponarejenega negotovinskega plačilnega sredstva (tega bremenijo tudi oba sostorilca) nakopal še ovadbo zaradi pranja denarja.

V sklepni akciji so kriminalisti in policisti opravili več hišnih in osebnih preiskav, v katerih so zasegli predmete, ki jim bodo služili kot dokaz v nadaljnjem postopku. Po policijskem pridržanju so vse tri s kazensko ovadbo odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku v Krškem, ki je dva (22- in 33-letnega osumljenca) poslal v pripor. Predkazenski postopek pa je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo Krško.