Po štirih letih o županu in Fritzlu

Tožilstvo preganja novinarja Boruta Tavčarja, ker je domnevno razžalil ljubljanskega župana.

Objavljeno
05. julij 2013 16.29
Sodišče
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – »Razumem, kaj mi tožilstvo očita, ne razumem pa, zakaj,« je na vprašanje sodnice Polone Herman, ali razume obtožbo, dejal novinar Dela Borut Tavčar. Tožilstvo ga preganja zaradi domnevne razžalitve ljubljanskega župana Zorana Jankovića, vendar krivde ni priznal.

»Vsi smo ena velika družina, je o odnosu med mestno upravo in Javnim holdingom Ljubljana, v katerega sklopu delujejo štiri javna podjetja, večkrat povedal ljubljanski župan Zoran Janković. V podjetjih se s tem ne strinjajo povsem, nekateri celo zlobno namigujejo, da je imel tudi Josef Fritzl veliko družino, a je vprašanje, ali je bil del nje v kleti srečen,« je pred štirimi leti, 15. junija 2009, v rubriki Termometer Delove priloge FT zapisal novinar Borut Tavčar.

Župana Jankovića je zapis zabolel, ker da ga je Tavčar menda primerjal z Josefom Fritzlom, enim najokrutnejših hudodelcev sodobnega časa, zato je v svojem imenu in imenu Mestne občine Ljubljana (MOL) sprožil zasebno kazensko tožbo zoper novinarja.

Ljubljansko okrožno sodišče je tožbo zavrglo, saj se je zapis nanašal na občinski organ in na uradno osebo, zaradi česar je edini pristojni tožilec državni tožilec. Ko je predlog za pregon v roke dobila državna tožilka Manja Prezelj, se je strinjala z Jankovićem, da sta bila novinarjev edini namen ponižanje in zaničevanje župana, komentar pa da je zaradi zaničljive primerjave žaljiv, zato je zoper Tavčarja spisala obtožnico zaradi razžalitve župana.

Tožilec Matej Peterca je na današnjem predobravnavnem naroku predlagal, naj sodišče pogleda članek in zasliši tudi Jankovića, Tavčarjev zagovornik Emil Zakonjšek pa je sodnici izročil še več člankov, ki so jih o problematiki odnosov med MOL in Javnim holdingom Ljubljana v zvezi s financiranjem posameznih projektov napisali Tavčar in drugi novinarji. S tem hoče dokazati, da se je Tavčar kot novinar takrat ukvarjal s to problematiko.

Zakonjšek je že v ugovoru na obtožnico poudaril, da je novinar znano kriminalno afero uporabil kot primerjavo, da se v velikih družinah, ki navzven delujejo popolnoma urejeno, lahko dogajajo temne pa tudi tragične zadeve. Nikakor pa iz komentarja ne izhaja, da je novinar Fritzlovo ravnanje primerjal z delovanjem župana Jankovića oziroma želel vzpostaviti ekvivalenčno povezavo med njim in Jankovićem.

Tudi Tavčar je danes opozoril, da je za razumevanje komentarja treba prebrati celotno besedilo, ne le del, ki je naveden v obtožbi. Sojenje se bo nadaljevalo oktobra.