Podjetnika oškodovala podjetje in davkarijo

Zaradi oškodovanja za več kot 20 milijonov evrov, je podjetje končalo v stečaju.

Objavljeno
19. maj 2014 16.40
regent SATEX
J. S., kronika
J. S., kronika
Maribor - Mariborski kriminalisti so zaradi suma kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete prejšnji teden vzeli prostost dvema osumljencema, neuradno Samidu Bracu Osmanoviću in Danilu Goričanu.

Po policijskem pridržanju so prvega privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ta pa je zoper njega odredil pripor.

Osumljena sta kot odgovorni osebi gospodarske družbe, neuradno naj bi šlo za podjetje Dom Smreka, naročila fiktivno cenitev nepremičnine na Hrvaškem, ki je bila v lasti hrvaške gospodarske družbe, s čimer se je vrednost nepremičnine s približno 130.000 evrov fiktivno povišala na dobrih 17 milijonov evrov.

Na podlagi tega sta v okviru osebno in kapitalsko povezanih družb iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije prodala celotno hrvaško gospodarsko družbo za veliko več, kot je dejansko vredna, čeprav sta nedvomno vedela, da je dejanska vrednost veliko manjša.

Gospodarsko družbo je namreč kupila osebno in kapitalsko povezana gospodarska družba iz Slovenije oziroma v njenem imenu osumljeni direktor te družbe za znesek okoli 20,3 milijona evrov ter s tem družbo in njene upnike oškodovala za ta znesek. Zaradi takih poslovnih potez slovenska gospodarska družba tudi ni več zmogla plačevati svojih obveznosti in je bil zoper njo uveden stečaj.

Zaradi navedenega sta oba osumljenca utemeljeno osumljena zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti za kar je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let.

Osmanoviću, direktorju podjetja, očitajo tudi davčno zatajitev, saj naj bi Davčnemu uradu Maribor predložil obračun davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2008 z lažnimi podatki o davčnih odhodkih ter s tem preslepil davčni organ, ker je uveljavljal lažne davčne odhodke iz naslova oblikovanih dolgoročnih rezervacij v znesku 1.490.000 evrov.

S tem se je izognil plačilu obveznosti za davek od dohodkov pravnih oseb za leto 2008 v znesku 327.800 evrov. Za to kaznivo dejanje je prav tako zagrožena kazen zapora od enega do osmih let.

Po poročanju časnika Večer, sta zaradi kreditov Osmanovićevim firmam iz NLB sicer morala oditi štajerska bančnika Albin Turk in Borut Rataj.