Podjetniku 40 tisočakov kazni

Krivdo priznali štirje od sedmih obtoženih v korupcijski aferi Elektro Maribor.

Objavljeno
05. april 2016 16.56
Robert Galun
Robert Galun
Maribor – Podjetnik Feriz Kokollari, ki se je znašel v središču korupcijske afere Elektro Maribor, bo plačal 40.000 evrov kazni, v zapor pa mu ne bo treba. To je že četrti skesanec od sedmerice obtoženih v tej aferi, ki se je pogodil s tožilstvom, preostali trije te namere nimajo.

Zaradi spornega javnega naročila za gradnjo 110-kilovoltne povezave med mariborskima mestnima četrtma Koroška vrata in Pekre so oziroma bodo na zatožno klop sedli le še znani mariborski podjetnik in bivši politik Zaresa Gregor Jager, nekdanji predsednik uprave Elektra Maribor Andrej Kosmačin ter referentka te energetske družbe Danijela Homec. Jager in Kosmačin sta krivdo zavrnila, Homčeva pa se v sodni dvorani ni pojavila, čeprav je po besedah sodnice Danile Dobčnik Šošterič sodno vabilo sprejela.

Ker Jager in Andrej Kosmačin doslej nista pokazala nobene volje po hitri rešitvi kazenskega postopka v obliki priznanja krivde, specializirani državni tožilec Luka Moljk zanju v primeru, da bi se pokesala, ni predlagal kazni. Da to nima smisla, saj obtoženca krivde ne bosta priznala, sta prikimala tudi njuna zagovornika Boštjan Penko in Franci Matoz.

Oba sta raje postregla s kopico dokaznih predlogov, zlasti z imeni prič, ki da bodo razjasnile enigmo okrog nevpletenosti obtoženih v to afero. Jagrov odvetnik Penko pa je predlagal tudi izločitev dokazov, saj po njegovem prepričanju ni bilo zakonskih pogojev za odreditev prikritih preiskovalnih ukrepov. Dokazi, temelječi na teh ukrepih, so zato nedovoljeni in nezakoniti, meni Penko, prav tako dokazi, ki izvirajo iz drugega postopka.

Poleg Kokollarija so doslej krivdo priznali in s tožilstvom sklenili sporazum še izvršni direktor za marketing, komercialo, odnose z javnostjo in inženiring v Elektro Maribor Iztok Petrovič, brat Andreja Kosmačina Matjaž Kosmačin, sicer nekdanji pomočnik izvršnega direktorja za distribucijo Elektra Maribor, ter Kokollarijeva zunanja pogodbena sodelavka Simona Pec. Vsi bodo svoje grehe odplačali v evrih, in to v 24 obrokih. Petrovič bo v državni proračun nakazal devet tisočakov, Kosmačin 19.000, Pečeva pa 4500 evrov.

Zgodba se je začela razpletati junija 2011, ko je na teren odšlo 98 kriminalistov in policistov, ki so preiskali 27 zasebnih in poslovnih prostorov ter 12 osebnih vozil. Sledila je obtožnica zoper omenjeno sedmerico in v njej tožilec Moljk razkriva, da je bil rok za prijavo na razpis sprva razmeroma kratek, Kokollari in Jager, takrat lastnik družbe Izkop, pa ga menda niti nista takoj opazila in tudi vseh razpisnih pogojev nista izpolnjevala.

Ti so se kasneje spremenili, pri čemer tožilstvo vplivanje na strokovno komisijo pripisuje bratoma Kosmačin, Petroviču in Homčevi, in sicer s ciljem, da sta se lahko na razpis prijavila še Jagerjev Izklop in samostojni podjetnik Ramadan Ukaj, čigar edini podizvajalec bi bil Kokollari, ki je četverici iz mariborske družbe za distribucijo električne energije obljubil nagrado, ti pa so obljubo sprejeli.

Posel je dobil Ukaj, vendar ga ni opravil, saj nadzorni svet Elektra Maribor zanj ni prižgal zelene luči. Ponudil je občutno najnižjo ceno, 628.000 evrov, a je ta kasneje z rekapitulacijami, ki jih na odpiranju ponudb ni nihče omenil, poskočila na več kot milijon evrov. Ponudbo s petimi različicami cene je pripravila Pečeva, Homčeva pa je na odpiranju ponudb prebrala le najnižjo, vztraja tožilec. S tem so se znebili konkurence, kasnejši dvig cene pa so prikazali kot računsko napako. Če bi nadzorniki posel požegnali, bi Elektro Maribor naročilo preplačal za skoraj 450.000 evrov.