Slovenski zapori zasedeni skoraj 120-odstotno

V slovenskih zaporih je trenutno zaprtih 1545 ljudi, denarja za delovanje sistema zmanjkuje.

Objavljeno
17. julij 2014 12.41
Posodobljeno
18. julij 2014 09.24
PROMETNA NESREČA V FRAMU
Mi.K., kronika, STA
Mi.K., kronika, STA

Ljubljana - Trenutna zasedenost je glede na razpoložljive kapacitete 119,5-odstotna, pravijo na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij. Prostorska stiska je najhujša v ljubljanskih zaporih, zasedenost je tam 150-odstotna. Tudi v novomeškem oddelku tega zapora vlada prezasedenost, kar 131-odstotna. Več zaprtih ljudi kot zmogljivosti imajo tudi v zaprtem oddelku zapora na Dobu in v mariborskih zaporih. V obeh primerih je zasedenosti 128-odstotna.

Ravno v četrtek se je vlada seznanila s problematiko uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, besedilo so pripravili na ministrstvu za pravosodje, kjer opozarjajo, da naraščanje števila zapornikov povzroča porast stroškov, nujno potrebnih za nemoteno delovanje sistema.

Kot ocenjujejo, bodo sredstva za delovanje zaporskega sistema zadoščala za poravnavo obveznosti za deset mesecev, ostale obveznosti pa bodo morali prenesti v leto 2015.

Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij so se že na polovici leta znašli v težki finančni situaciji, ker so se integralna sredstva v letu 2014 glede na rebalans leta 2013 zmanjšala za 4,6 odstotka. Višina prevzetih sredstev je namreč skoraj 100-odstotna, realizirani odhodki pa znašajo 54,71 odstotkov veljavnega proračuna.

Uprava opozarja, da se že vrsto let srečujejo s pomanjkanjem proračunskih sredstev za poravnavanje obveznosti za zdravstveno zavarovanje zaprtih. Po trenutnih podatkih bo konec leta ostalo neporavnanih za 950.000 evrov tovrstnih obveznosti.

Za zagotovitev nemotenega delovanja zaporskega sistema in nenazadnje za zagotavljanje normalnih pogojev dela za zaposlene bi morali do konca leta zaposliti še 40 ljudi, da bi zapolnili kadrovski načrt 885 zaposlenih, poudarjajo. Seveda pa je predpogoj za to povečanje mase sredstev za plače v letu 2014 za 400.000 evrov ter za 2,5 milijona prihodnje leto.

Zaradi stanja v zaporih je evropsko sodišče za človekove pravice po pritožbi zapornikov Slovenijo že večkrat kaznovalo. Država želi prenatrpanost rešiti tudi z izgradnjo nove ljubljanske zaporske stavbe, saj je dosedanja že zelo dotrajana, hkrati pa sploh ni bila grajena kot zaporska stavba in je že zato neprimerna. Zaradi prenatrpanosti celo zapornike, ki bi morali kazen prestajati na zaprtem oddelku, premeščajo na polodprtega.

Minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Senko Pličanič, je novembra lani napovedal, da bi nova stavba lahko stala do leta 2017. Država ima na voljo parcelo v Bizoviku, a ni nujno, da bo stavba tam tudi stala.