Policija ponovno opozarja na pešce

Pešci naj z odsevniki ali svetilko poskrbijo, da bodo dobro vidno tudi v temi. Voznike pozivajo k večji previdnost.

Objavljeno
19. november 2014 16.38
suhadolnik upokojenci
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika

Ljubljana - Po tem, ko so se v zadnjem tednu v prometnih nesrečah poškodovali trije pešci, od tega dva na prehodu za pešce, policija ponovn opozarja na slabše vozne razmere in manjšo vidljivost v jesenskem času. »Statistika kaže, da je v tem obdobju več prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci. V zadnjem času sta življenje izgubila kar dva, zato ponovno pozivamo k skrbi za njihovo večjo varnost v prometu,« so zapisali na spletni strani policije.

V tem obdobju je več padavin, na cestah je listje, na splošno je zato vidljivost slabša. Večino prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, povzročijo vozniki motornih vozil, se pa velikokrat zgodi, tako policija, da se pešci sami spravijo v nevarnost zaradi lastnih napačnih ravnanj. Za večjo varnost pešcev policisti svetujejo, naj upoštevajo cestnoprometna pravila,  v mraku, ponoči in ob slabši vidljivosti pa naj obvezno uporabljajo odsevna telesa za večjo vidnost oziroma svetilko, ki oddaja belo svetlobo.

»Vozniki, med vožnjo bodite posebej previdni na območju prehodov za pešce in območjih, kjer se lahko pričakuje prisotnost pešcev,« so še zapisali na policiji. O nasvetih pešcem in voznikom si lahko več preberete na spletni strani policije.

Letos je do danes umrlo 11 pešcev (v enakem obdobju lani 17), od tega se je sedem prometnih nesreč zgodilo v temnem delu dneva, pešci pa v desetih primerih niso nosili odsevnih teles. Prav tako so v devetih primerih pešci nepravilno hodili po vozišču ali izven prehoda za pešce prečkali vozišče.