Policist nima več kaj povedati sodnikom

Matej Bobera je obtožen povzročitve posebno hude poškodbe, zaradi katere je umrl Nasher Berisha.

Objavljeno
14. februar 2013 18.58
SLOVENIJA,LJUBLJANA, 26.1.2010.ZA MNENJA ALI SP.SODISCE.FOTO: LJUBO VUKELIČ /DELO/
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Celje -  Kot jara kača dolg sodni proces proti policistu Mateju Boberi, ki je obtožen povzročitve posebno hude poškodbe, zaradi katere je umrl Nasher Berisha, se je včeraj nadaljeval z zaslišanjem policista. A ta se ni zagovarjal.

Policist Matej Bobera, ki si iz strahu pred maščevanjem družine umrlega 27-letnega Nasherja Berishe ves čas zakriva obraz, je pred senatom izjavil, da se ne bo zagovarjal in da se strinja z branjem iz preiskave. Ko je sodnica branje njegovega zagovora končala, je Bobera senat prosil, ali lahko obravnavo zapusti. Pogoji za to so bili izpolnjeni in glavna obravnava se je nadaljevala brez njega.

Sodišče je včeraj prisluhnilo več pričam in med drugim sklenilo, da bo izvedensko mnenje o prištevnosti obtoženega Bobere v času očitanega kaznivega dejanja izdelal psihiater Gorazd V. Mrevlje.

Impulzivno in samozaščitniško

Odvetnik Gorazd Fišer, pooblaščenec oškodovancev, je že pred časom predlagal angažiranje novega izvedenca, saj je podvomil o mnenju psihiatrične izvedenke Zdenke Čebašek -  Travnik. Ta je ugotovila, da je pri Boberi v kritičnih trenutkih prevladal močan strah, zato so bile njegove zmožnosti obvladovanja in dojemanja položaja bistveno zmanjšane, ravnal je impulzivno in samozaščitniško.

Berisha, za katerim je bila razpisana tiralica, je usodnega aprilskega večera 1999 stopal iz prijateljevega avtomobila na parkirišču takratnega hotela Celeia. Po policijski različici se je nato vse skupaj nadaljevalo tako, da je Berisha začel bežati in se ni ustavil niti ob glasnih pozivih policistov. Možje postave so se pognali za njim, v Cinkarniški ulici pa se je ubežnik le ustavil. V mraku se je obrnil proti policistom, segel v žep in iztegnil roko. Bobera je, prepričan, da vidi pištolo, začel streljati.

Ustreljenemu ni bilo več pomoči, saj je izkrvavel. Na presenečenje vseh pa Bobera ob sebi ni imel pištole, temveč mobilni telefon.

Po oceni policije so bili v omenjenem primeru izpolnjeni vsi pogoji za uporabo strelnega orožja kot prisilnega sredstva, temu je pritrdilo tudi pristojno okrožno državno tožilstvo, ki je po večletni preiskavi odstopilo od kazenskega pregona. Pregon so nato prevzeli sorodniki ustreljenega.