Policisti bodo poostreno nadzirali uporabo mobilnikov med vožnjo

Telefoniranje med vožnjo je eden od pogostih dejavnikov za nastanek prometne nesreče, saj zmanjša zbranost voznika.

Objavljeno
16. januar 2012 13.40
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana - Telefoniranje med vožnjo je eno najnevarnejših ravnanj, ki vplivajo na prometno varnost, je prepričan Brane Küzmič, inštruktor varne vožnje. Zato ga veseli, da bodo policisti te dni izvajali poostren nadzor.

Uporaba mobilnega telefona med sukanjem volana je po dosedanjih ugotovitvah mož v modrem in strokovnjakov s cestnoprometnega področja eden pogostih dejavnikov prometnih nesreč. To kažejo tuje raziskave in tudi (domače) izkušnje.

Zbranost voznika med klepetanjem za volanom dokazano precej upade, zato se vsaj za dvakrat podaljša reakcijski čas.

»Povprečen reakcijski čas, ko človek zazna nevarnost in ukrepa, je ena sekunda; pri telefoniranju je od dve do 2,2 sekunde,« pojasnjuje Brane Küzmič. Na prvi pogled te številke res ne vzbujajo nobene skrbi, a sogovornik s praktičnim primerom pojasni, kako zelo je telefoniranje lahko nevarno.

»Pri normalnem reakcijskem času pri vožnji s 50 kilometri na uro prevozimo razdaljo kakšnih 15 metrov. Če med vožnjo govorimo po telefonu, se ta razdalja, preden ustrezno ukrepamo, poveča na 30 metrov, kar je lahko hitro usodno.«

Skeptikom, češ da bi potem morali prepovedati tudi klepetanje s sopotniki v avtu, Küzmič odgovarja, da je človek med telefoniranjem veliko bolj osredotočen na pogovor kot na cesto. Pri pogovoru med sopotniki pa je dokazano še vedno bolj osredotočen na promet okoli sebe, zato teh pogovorov nikakor ne moremo metati v isti koš.

Kaznovanje brez milosti

Kako nevarno je telefoniranje ali pisanje sporočil SMS med vožnjo, dovolj zgovorno potrjuje ena od nemških raziskav, opravljena pred leti. Ugotovili so, da se je v Münchnu 62 odstotkov prometnih nesreč zgodilo prav zaradi uporabe mobilnega telefona. Küzmič si želi, da bi se tudi slovenski vozniki čim prej začeli zavedati, da jih mobilni telefon za volanom - prav tako kot alkohol - lahko popelje v smrt.

Ker je uporaba mobilnih telefonov med vožnjo zelo priljubljena, so možje v modrem sklenili, da bodo te prekrške vzeli še bolj pod drobnogled. V akciji, ki se je začela včeraj in bo trajala do 27. januarja, milosti ne bo, saj bodo dosledno kaznovali vse prekrškarje.

Nekatere evropske zakonodaje so že uvedle popolno prepoved uporabe mobilnega telefona za volanom, po slovenski zakonodaji pa je telefoniranje med vožnjo dovoljeno. Vendar le, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje ali z uporabo brezžične slušalke za uho, tako da vozniku pri tem ni treba fizično upravljati mobilnega telefona.

A to po Küzmičevem mnenju ni pravi recept za varnejše ceste. Prepričan je namreč, da se reakcijski čas podaljša ne glede na to, ali telefon držite v roki ali pa je nameščen sistem za prostoročno telefoniranje. Zato se zavzema, da se uporaba mobilnega telefona med vožnjo povsem prepove. Večina voznikov se sploh ne zaveda nevarnosti uporabe mobilnih telefonov za volanom.