Policisti za varno motoristično sezono tudi z delavnicami

Ta konec tedna bodo policisti po Sloveniji motoristom svetovali in jih podučili o pravilih varne vožnje.

Objavljeno
09. april 2014 16.25
acr policist
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Ta konec tedna bo na različnih lokacijah po Sloveniji potekalo več preventivnih aktivnosti, namenjenih voznikom enoslednih motornih vozil, na katerih bodo policisti voznikom svetovali kako poskrbeti za varnost in jih podučili o teoretičnih in praktičnih pravilih varne vožnje. Na nekaterih delavnicah bodo prisotni tudi policisti motoristi, ki bodo z ljubitelji motorjev delili svoje prometno znanje in motoristične izkušnje.

Obisk tovrstnih delavnic je lahko izjemno koristen in pomaga preprečiti marsikatero nesrečo. V zadnjem mesecu se je po podatkih policije na slovenskih cestah zgodilo več prometnih nesreč z udeležbo voznikov motornih koles, od 24. marca pa so v prometnih nesrečah umrli že trije motoristi.

Motoristom policisti tako znova svetujejo, naj ob začetku sezone osvežijo svojo psihofizično kondicijo, se udeležijo katerega izmed treningov varne vožnje, predavanj, praktičnih delavnic za motoriste ali pa obnovitvenega tečaja v kateri izmed šol varne vožnje. Izrednega pomena je tudi preverjanje tehnične brezhibnosti motorjev, poškodovano ali dotrajano opremo pa je potrebno zamenjati.

Sneg in sol sta ponekod močno poškodovala ceste, zato je lahko na vozišču veliko udarnih jam, marsikje je ostal tudi pesek od zimskega posipa, kar je lahko za motoriste, ki hitrosti vožnje razmeram ne prilagodijo, izjemno nevarno

Ostalim voznikom pa policisti svetujejo, naj bodo pozorni na motoriste, ki so med najbolj izpostavljenimi in ranljivimi udeleženci v prometu. Zaradi ozke silhuete so veliko slabše vidni in se voznikom avtomobilom lahko v ogledalih »izmuznejo«, še opozarjajo policisti.