Žito: Požar najverjetneje posledica tehnične napake

Ogenj je uničil peč, zalogovnik, električno instalacijo in pisarniško opremo. Škode je za več kot 100.000 evrov.

Objavljeno
16. januar 2013 07.43
Posodobljeno
16. januar 2013 07.43
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor - Požar, ki je sinoči izbruhnil v Žitovem proizvodnem obratu Intes v Mariboru, je povzročil za okrog 250.000 evrov škode, ocenjujejo policisti. Ogenj je uničil celotno linijo za cvrtje jušnih zakuh in opremo prostora.

Gasilci so bili o požaru v proizvodnem obratu podjetja Žito na Meljski cesti obveščeni v sredo ob 0.06; zagorelo je na liniji za cvrtje jušnih zakuh - zlatih kroglic.

Plamene je pogasilo 21 poklicnih gasilcev in pripadnikov prostovoljnega društva Maribor mesto.

V času požara na delu ni bilo zaposlenih, so zapisali v izjavi za javnost skupine Žito, saj v tem obratu ne poteka nočna izmena. Ogenj je uničil peč za cvrtje zlatih kroglic, velik zalogovnik za rastlinsko olje, transportni trak, sistem za odvajanje toplega zraka, električno instalacijo in pisarniško opremo v prostoru, so sporočili gasilci, ki so imeli na požarišču dela do 5. ure zjutraj.

Po informacijah z mariborske policijske uprave je zagorelo olje v večji fritezi, ogenj pa se je nato razširil na tekoči trak. Policisti danes še opravljajo ogled, tako da vzrok požara še ni bil znan. Kot domnevajo v Žitu, pa je »najverjetneje tehnične narave z izključenim človeškim faktorjem.«

V skupini Žito sicer pojasnjujejo, da po prvih predvidevanjih škoda na obratu znaša nekaj sto tisoč evrov. »Odločitev glede nadaljevanja proizvodnje na omenjeni liniji bomo sprejeli takoj, ko bo znana ocena škode,« je povedala predstavnica za odnose z javnostjo v Žitu Nina Rus Turuk. »Glede na to bomo pretehtali možnosti obnove obstoječe linije ali nakupa nove linije. V tem času bomo poskušali proizvodnjo organizirati v drugih obratih.«