Popovič Rudonji omogočil dober zaslužek

Koprski župan Boris Popovič naj bi pomagal nogometašu. Sojenje se ni začelo, Popovič z zdravniškim opravičilom.

Objavljeno
28. avgust 2014 15.22
Boris Šuligoj, kronika
Boris Šuligoj, kronika
Koper – Na koprskem sodišču bi se v torek morala začeti še ena obravnava proti koprskemu županu Borisu Popoviču in Georgiju Bangievu, saj ju obtožnica bremeni še ene zlorabe položaja. Tokrat naj bi omogočila nogometašu Mladenu Rudonji zaslužek s preprodajo zemljišč. Proces se ni začel, ker je imel Popovič zdravniško opravičilo.

Kakšne zdravstvene težave ima koprski župan, nam včeraj ni uspelo zvedeti, saj nam na naša vprašanja ni odgovarjal. Po informacijah njegovih zagovornikov mu v obtožnici očitajo, da je z odločitvami občinski proračun prikrajšal za 190.000 evrov. Informacijo so najprej obravnavali na Komisiji za preprečevanje korupcije, leta 2010 pa so primer preiskovali tudi kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada, ki so opravili več zaslišanj in zbrali dokazno gradivo.

»Premestitev premoženja«

Kaj se je dogajalo s sporno prodajo zemljišč, nam je včeraj pojasnil drugoobtoženi Georgi Bangiev, sicer predstojnik urada za okolje in prostor. Bangiev je pojasnil, da je občina v skladu s prostorskim aktom in sprejetim proračunom leta 2005 in 2006 začela urejati območje zazidalnega načrta nad Dolinsko cesto.

Tu so načrtovali gradnjo šestih stolpičev, 200 neprofitnih stanovanj in obsežne komunalne infrastrukture, za kar so pomemben del sredstev prejeli od državnega stanovanjskega sklada. V postopku pridobivanja zemljišč se je zapletlo, ker lastnica manjše parcele (660 kvadratnih metrov) nikakor ni želela prodati zemljišča. Občina je sprožila postopek razlastitve, v katerem je lastnica predlagala zamenjavo zemljišč in tudi sama izbrala nadomestno parcelo. Takšne menjave zemljišč so bile pogosta praksa v občini še iz prejšnjih mandatov. Če je hotela občina uresničiti zastavljene načrte, je morala privoliti v menjavo parcel. Ker je bilo nadomestno zemljišče v Valdoltri, ki si ga je izbrala lastnica zemljišča ob Dolinski cesti, večje in dražje (po cenitvi je bil vsak meter zemljišča približno 10 evrov dražji), je morala lastnica zemljišče doplačati. Po Bangievih besedah je tožilstvo takšno zamenjavo zemljišč predstavilo kot znižanje vrednosti občinskega premoženja. »Takšna interpretacija ne drži, ker je šlo v tem primeru samo za premestitev občinskega premoženja. Pri tem smo sledili širšim družbenim interesom, saj smo lahko s takšno menjavo zgradili več kot 200 stanovanj in komunalno infrastrukturo,« je dejal Bangiev in nakazal, da je pridobljeno premoženje neprimerno višje od domnevno nastale škode pri menjavi zemljišč.

»Druge poti ni bilo«

Obtožnica izhaja iz predpostavke, da bi občina lahko precej dražje prodala zemljišče v Valdoltri, če bi ga prodajala na javni dražbi. Novopečena lastnica je parcelo v Valdoltri zelo hitro prodala. Po nekaterih navedbah naj bi predpogodbo o nakupu sklenili z Mladenom Rudonjo celo dan, preden je o menjalni pogodbi med občino in lastnico odločal občinski svet. Rudonja naj bi parcelo kupil nekoliko dražje in jo čez devet mesecev prodal še občutno dražje nepremičninskemu podjetju Ediling. Upoštevajoč te, poznejše cene in druge ugodnosti, ki naj bi jih dobil Rudonja, je tožilstvo naračunalo 190.000 evrov, ki naj bi jih premalo dobil proračun. »Če zemljišč ne bi zamenjali, bi bili še danes v postopku razlastitve, ne bi dobili polovice državnih sredstev za 200 neprofitnih stanovanj, ne bi zgradili infrastrukture in vsega, kar je nastalo nad Dolinsko cesto in je neprimerno koristnejše za koprske občane od očitane izgube,« je dejala direktorica občinske uprave Koper Sabina Mozetič. »Občina je menjavala zemljišče tako, kot je bilo to običajno že prej in kot se večkrat zgodi, ko lastniki iz osebnih razlogov ne želijo zamenjati zemljišča za denar, temveč privolijo samo v menjavo v naravi. Cene v menjalni pogodbi so določili pristojni cenilci, ki jim občinski uradniki ne moremo oporekati. Druge poti za uresničitev zazidalnega načrta ni bilo.«

Obravnava konec septembra

Predobravnavni narok se je začel februarja. Prva sojenja so bila štirikrat razpisana za april in maj, vendar je sodišče datume prestavilo na konec avgusta.

V torek je sodnik zaradi Popovičeve odsotnosti nove obravnave razpisal za konec septembra in oktobra, čeprav je odvetnik Luka Zajc predlagal, da obravnav zaradi predvolilne kampanje konec septembra ne bi bilo.