Potrjena kazen za poskus napada na vlak Viol

Simon Mostar in Alen Kalizan sta leta 2011 načrtovala napad s kamenjem in molotovkami na navijaški vlak.

Objavljeno
12. avgust 2016 16.06
Sodba obdolženemu Mostar Simonu. V Ljubljani 23.9.2015[sodišče,razsobba]
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Višje sodišče je zavrnilo pritožbo obrambe na obsodilno sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, po kateri je bil 28-letni Simon Mostar obsojen na pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo dveh let. Kalizan je že na predobravnavnem naroku priznal krivdo.

Mostarjev zagovornik Miha Kunič je pred višjim sodiščem izpodbijal sodbo prvostopenjskega sodišča iz vseh štirih razlogov, ki jih kot utemeljene določa zakonodaja. Pritožil se je zaradi bistvene kršitve določb kazenskega postopka, kršitve kazenskega zakona, zmotne ali nepopolne ugotovitve dejanskega stanja ter odločbe o kazenski sankciji, a je višje sodišče vse razloge zavrnilo kot neutemeljene.

Rekonstrukcija ni nujna

Kot je mogoče razbrati iz sodbe višjega sodišča, je Mostarjev zagovornik v pritožbo ocenil, da bi moralo prvostopenjsko sodišče med drugim izvesti rekonstrukcijo dogodka, kot je to predlagala obramba. Zagovornik Mostarja je na prvi stopnji ob nastopu sodnega izvedenca poudaril, da tožilstvo njegovemu klientu očita, da je nameraval najprej s kamni razbiti steklo na vlaku, nato pa skozi razbito steklo v notranjost vlaka vreči molotovko. Izvedenec je ocenil, da je to praktično nemogoče. »Verjetnost vžiga je zelo majhna, ni pa tveganja možno popolnoma izključiti. To bi se zgodilo v izjemnem primeru,« je pojasnil. Zaradi majhne možnosti, da bi prišlo do vžiga, je zagovornik predlagal rekonstrukcijo, vendar je okrožno sodišče to zavrnilo.

Višje sodišče je sledilo ugotovitvam okrožne sodnice Andreje Sedej Grčar, da kljub majhni možnost še vedno obstaja verjetnost, da bi se to zgodilo. »Sodišče prve stopnje je zato pravilno štelo, da ni izkazana ustrezna verjetnost, da bo dokazni predlog obrambe prepeljal do zatrjevanih rezultatov ter ga upravičeno zavrnilo,« ugotavlja višje sodišče.

Napad načrtovali trije

Na sojenju na prvi stopnji je priča Amir Velič izpovedal, da je v kritičnem času v neposredni bližini železniškega mosta v Mostah videl tri moške. Da so v načrtovanju napada sodelovali trije moški, po navedbah višjega sodišča nakazujejo tudi ugotovitve nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki je na ustju steklenic z bencinom našel tri različne biološke sledi. Prvi dve sta pripadali Mostarju in Kalizanu, medtem ko na »lastnika« tretje sledi forenziki še niso naleteli, v sodbi ugotavlja višje sodišče.

Ljubljansko okrožno tožilstvo je sprva na sodišče naslovilo zahtevo za sodno preiskavo zoper tri osumljence. Izsledki preiskave so potrdili sum, da sta pri tem sodelovala Kalizan in Mostar, zato je zoper njiju steklo sojenje, medtem ko je sodišče zahtevo tožilstva za sodno preiskavo zoper tretjega osumljenca zavrnilo. Kalizan je na predobravnavnem naroku oktobra 2014 lani sprejel ponudbo tožilstva in priznal krivdo, v zameno pa je bil obsojen na pogojno kazen desetih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

Nekaj bi ušpičili

Mostar in Kalizan sta pred nogometnim derbijem med Olimpijo in Mariborom 12. marca 2011 hotela prestrašiti okoli 300 navijačev Viol, ki so s posebnim vlakom prihajali v prestolnico na tekmo. Ko so se privrženci ljubljanskega nogometnega kluba Olimpija pred derbijem z mariborskimi tekmeci zbirali v Tivoliju, je po besedah Kalizana padla ideja, da naredijo kakšno neumnost. »Nekdo je predlagal, da gremo v Moste to ušpičit. Jaz nisem nobenega poznal, tudi če bi vedel, kdo so bili, ne vem, ali bi vam jih [imena] zaupal,« je lani maja priznal Kalizan, Kljub priznanju ga je spomin, ko je pozneje nastopil kot priča, zapustil, saj se ni ničesar več spomnil, tako ni vedel, kdo je steklenice napolnil z bencinom in jih zamašil s papirjem, prav tako ni več vedel, s kom je šel v Moste.

Policija je napad preprečila po naključju. Policistka Nataša Tuš s Policijske postaje Moste je med zaslišanjem povedala, da sta okoli sedmih zvečer s policistom Jankom Zakelškom zaradi bližajoče se tekme opravljala delo opazovalca policije, in ko sta prišla do železniškega nadvoza nad Kajuhovo ulico, sta zavohala bencin. Kmalu sta opazila steklenice z bencinom in ker so se jima zdele sumljive, sta se odpravila na drugo stran proge, kjer pa je začutila pekoč občutek v očeh. Obvestila sta nadzorne in stekla je preiskava.

Dobil popust

Kot že zapisano, je Kalizan načrtovanja napada na prvi stopnji priznal, medtem ko se je Mostar odločil za sojenje. Tožilstvo je zanj v sklepni besedi predlagalo pogojno zaporno kazen enega leta in pet mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, sodnica Andreja Sedej Grčar pa ga je obsodila na pogojno kazen enega leta zapora. »Popust« je dobil, ker je bil Mostar nekaznovan in ker je tožilstvo ocenilo, da ga za urejeno osebo, ki je zaposlena.