Pravnomočna kazen za šeškanje po nagi zadnjici?

Gorazd Perenič sporoča, da je višje sodišče potrdilo obsodilno sodbo zaradi spolnega nadlegovanja.

Objavljeno
31. maj 2012 18.25
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana - Čeprav je Gorazd Perenič medijem po elektronski pošti sporočil, da je višje sodišče na današnji javni seji zavrnilo njegovo pritožbo in potrdilo obsodilno sodbo za spolno nadlegovanje, s čimer je postala prisojena pogojna zaporna kazen pravnomočna, nam z višjega sodišča odgovarjajo, da bo odločitev sodišča sporočena naknadno, saj da sodba na današnji seji ni bila razglašena.

Okrožno sodišče je novembra lani Gorazda Pereniča obosdilo na leto in dva meseca zapora s preizkusno dobo  dveh let zaradi kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Ovadili sta ga sestri, ki sta delali zanj v njegovem podjetju, ena pa tudi na ministrstvu za javno upravo, kjer je bil državni sekretar v času ministrovanja Gregorja Viranta.

Perenič, lastnik in direktor družbe Perenič svetovanje, je odstopil z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo julija 2005, sedaj na ministrstvu za pravosodje in javno upravo predseduje strokovnemu svetu za prijazen in učinkovit javni sektor.

Šeškanje po zadnji plati

Po trditvah prve oškodovanke Sabahat K. se je spolno nadlegovanje dogajalo od konca oktobra 2003 do konca marca 2004 v njegovem ali v njenem stanovanju, poniževanje pa je bila menda prisiljena trpeti večkrat na teden iz strahu, da bo izgubila službo ali ostala brez stanovanja. Uleči se mu je morala čez kolena, nakar jo izmenično tepel s kuhalnico in božal po zadnji plati. To je menda počel zaradi potešitve spolnega nagona, saj je pri takšnem šeškanju doživel spolno zadovoljitev.

Da je enako počel decembra 2004 in aprila 2005 tudi z njo, trdi druga domnevna žrtev, oškodovankina starejša sestra Suzana, ki ji je bil Perenič priskrbel službo tajnice pri sebi na ministrstvu za javno upravo, ko je pred leti zasedel stolček državnega sekretarja.

Po mnenju okrožnega sodišča, ki je Pereniča lani novembra spoznalo za krivega, je Perenič izkoristil izjemno slab socialni položaj sester - ena je pred tem za majhno plačilo delala v McDonaldsu, druga je bila natakarica. V strahu pred izgubo službe sta ga ubogali.

»Vse je bilo prostovoljno«

Perenič očitke ves čas zavrača in trdi, da je bilo vse prostovoljno. Odkritosrčno in brez zadrege priznava, da je imel z oškodovankama intimen odnos in da ga bolj kot klasična spolnost zanimajo drugačne spolne igrice, s Sabahat K. in kasneje še z njeno sestro Suzano pa se je šel spolne igrice s šeškanjem, ki jih je občasno popestril s pripomočkom - kuhalnico. »Po zaključku zveze, ko ni več želela biti intimna z menoj, je prva oškodovanka  napredovala v direktorico mojega podjetja, njeno sestro pa sem vzel s seboj v službo na takratno ministrstvo. V moje podjetje pa je pripeljala tudi najboljšo prijateljico. Zato sem še danes nad obtožbo zlorabe položaja in groženj presenečen in vanjo ne verjamem. Enako tudi nihče v okolici,« pravi danes Perenič.

Perenič je danes medije po elektronski pošti obvestil, da je senat višjega sodišča v Ljubljani »na današnji seji senata zavrnil mojo pritožbo in potrdil mojo pogojno obsodbo zaradi spolnega nadlegovanja. Obsodba je tako pravnomočna oziroma bo z vročitvijo sodbe obema stranema, z njo pa tudi pogojna kazen, za katero bo preizkusna doba začela teči predvidoma junija 2012.«

Kot pravi, s sodbo »seveda nisem zadovoljen«. »Kot je že ves čas za obe strani nesporno, so spolna dejanja (šeškanje) bila, še vedno pa menim, da nisem v ničemer zlorabil položaja.« A, kot dodaja, zoper sodbo ne namerava uveljavljati izrednih pravnih sredstev, saj so se dogodki zgodili pred več skoraj desetimi leti, »prav tako je očitno, da si je javnost ustvarila precej drugačno mnenje od sodišča. Zato ne v poslovnem in tudi ne v zasebnem življenju nisem imel nikakršnih težav«, pojasnjuje.

Višje sodišče: sodba bo sporočena naknadno


Ko smo podatek preverjali na ljubljanskem višjem sodišču, smo dobili odgovor, da je danes na Višjem sodišču v Ljubljani potekala javna seja pritožbenega senata v omenjeni kazenski zadevi, vendar sodba po opravljeni javni seji ni bila razglašena. »Odločitev bo zato strankam v postopku sporočena naknadno, preko sodišča prve stopnje, ki bo v skladu z zakonom o kazenskem postopku opravilo vročitev sodne odločbe našega sodišča,« pojasnuje direktor višjega sodišča Janez Grden.

Perenič na naše vprašanje, od kod mu potem podatek, da je pritožbeni senat zavrnil njegovo pritožbo in potrdil obsodilno sodbo, odgovarja, da je iz poročanja sodnice poročevalke na današnji javni pritožbeni seji »popolnoma jasno, kako bo senat odločil« in da o tem niti najmanj ne dvomi.