Pred kriminaliste tudi vodja davčnega urada

Nadzorniki so v izrednem nadzoru v zadevi Mura 05 ugotovili, da kriminalisti niso zaslišali Vlaste Temlin.

Objavljeno
23. november 2014 21.01
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer
Nadzorniki z uprave kriminalistične policije so po opravljenem izrednem nadzoru oddelka za gospodarsko kriminaliteto kriminalistične policije Murska Sobota, ki je v zadevi Mura 05 pred časom že končal predkazenski postopek in na resorno tožilstvo oddal ovadbe, ugotovili nepravilnosti.

Glavna pomanjkljivost soboških kriminalistov, so ugotovili na upravi kriminalistične policije (UKP), je bila, da v preiskavi niso opravili pogovora z direktorico soboškega davčnega urada Vlasto Temlin, ki je morala včeraj zato tudi na pogovor na sedež generalne finančne uprave v Ljubljano.

UKP se je za izredni nadzor nad opravljeno preiskavo soboških kriminalistov po besedah Vesne Drole s policijskega sektorja za odnose z javnostjo odločila zaradi zaznave možnih nepravilnosti v preiskavi, ki so jih zasledili v javnosti. Ker so bile z nadzorom ugotovljene nepravilnosti, je UKP od direktorja Policijske uprave Murska Sobota Damirja Ivančića že zahtevala, naj pomanjkljivosti odpravi oziroma naj njegovi kriminalisti zaslišijo Temlinovo.

Od virov blizu policije smo neuradno izvedeli, da je ena od ugotovljenih nepravilnosti UKP tudi to, da je vodja oddelka za gospodarski kriminal na PU Murska Sobota Boris Banfi, ki je vodil preiskavo na soboškem davčnem uradu, zakonec Dragice Banfi, ki je kot vodja sektorja zaposlena na soboškem davčnem uradu (DU). Poleg tega naj bi v času zasliševanj osumljenih z davčnega urada (zaradi zadeve Mura 05 sta izredno odpoved delovnega razmerja na DU MS prejela nekdanja namestnica Temlinove Tatjana Gyergyek in nekdanji vodja oddelka za pravne osebe Avgust Zakojč, zaradi česar oba generalni davčni urad sodno preganjata) po besedah naših virov v okviru ugotovitev dejstev glede izdaje spornega potrdila Banfi večkrat obiskal DU MS in Temlinovi prenašal informacije o poteku postopka »z napotki, kako naj se vede v policijskem postopku do drugih zaslišanih uslužbencev«. Obiske Borisa Banfija na DU MS med njegovim delovnim časom, trdijo naši viri, »lahko potrdita Gyergyekova in Zakojč, pa tudi tajništvo in varnostna služba DU MS«.

Viri s policije pa opozarjajo na še eno dejstvo, na katerega so soboški kriminalisti očitno pozabili, saj so na tožilstvo naslovili kazensko ovadbo zgolj zoper tri osebe (Zakojč, Gyergyek in Štefan Koltaj, ki pa službe ni izgubil), ne pa tudi zoper Vlasto Temlin.

Ni v predkazenskem postopku

V dokumentaciji, ki so jo med preiskavo pridobili soboški kriminalisti, je tudi pisna izjava Zakojča, da se je sestankov na sedežu DU MS glede izdaje spornega potrdila Muri 05 udeleževala tudi Vlasta Temlin; to sta na soboškem delovnem sodišču povedala tako Zakojč kot Gyergyekova. Zakaj tožilec Temlinove kljub temu ni vključil v predkazenski postopek, ni znano. Omenimo naj, da sta okrožno tožilstvo in uprava DU MS v isti stavbi, med seboj pa se menda vsi dobro poznajo.

Na kriminalista Bojana Banfija, ki mu po naših podatkih zaradi zadeve, o kateri pišemo, grozi degradacija oziroma izguba delovnega mesta, smo naslovili vrsto vprašanj, a odgovorov nanje nismo prejeli. Tiskovna predstavnica soboških policistov Simona Rauš nam je odgovorila le, da PU Murska Sobota »izvaja ustrezne aktivnosti in naročila za odpravo pomanjkljivosti, ki so bile ugotovljene v strokovnem nadzoru«. Glede drugega pa Raušlova pravi, da »za zdaj ne moremo komentirati, ker je zadeva še v fazi preverjanja«. V primeru novih ugotovljenih dejstev bo »PU Murska Sobota ravnala skladno z 148. členom ZKP-1 in zakonom o nalogah in pooblastilih policije«, je še dodala.