Pred sinom je usodnega dne skrila nože

Ljubosumni Alen Mihalič je Anji Jug prizadejal 34 vbodnih ran, nasilen je bil tudi do prejšnjega dekleta.

Objavljeno
20. april 2015 18.38
SOJENJE ALENU MIHALIČU
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Kakšni dve minuti je tožilka Ivanka Slana naštevala rane, ki jih je 25-letni Alen Mihalič z nožem prizadejal svojemu dekletu Anji Jug. Obtoženi, ki je Jugovo zabodel vsaj 34-krat, je medtem jokal in nervozno trzal z levo nogo, da je veriga, s katero je bil vklenjen, tolkla po parketu.

»Alen Mihalič, ste razumeli, kaj se vam očita?« ga je po prebrani obtožnici nagovorila sodnica Andreja Lukeš. Mihalič je le prikimal, njegov zagovornik Franci Šošterič pa je dodal, da se njegov klient ne bo zagovarjal, niti ne bo odgovarjal na vprašanja.

Mihalič je svojo štiri leta starejšo punco, s katero je prijateljeval le pol leta, napadel 29. oktobra lani v kletni sobi stanovanjske hiše v Modrinjakovi ulici v Mariboru. Začel je s pestmi in končal z nožem, vse to pa zaradi domnevnega ljubosumja.

Prvi se je s tragedijo soočil sosed Nikolaj Polič. »Ubil sem jo,« mu je dejal Mihalič, a mu Polič, čeprav je imel fant krvave roke, ni verjel. Stopil je v njegovo sobo, prižgal luč in na tleh videl ležati žensko: »Takoj mi je bilo jasno, da je mrtva.« Poklical je policijo, zatem pa še Mihaličevo mater Marto Tertinek, ki je prav tako živela v isti hiši.

Ta je na sodni obravnavi izkoristila pravico in ni pričala, medtem ko je v preiskavi podrobno opisala dogodke usodnega dne. Ravno ko je pred trgovino odklepala ključavnico kolesa, je prejela Poličev klic: »Marta, hitro pridi domov, Alen je Anji prerezal vrat!« Odhitela je domov, stopila do Jugove, a ji ni bilo več pomoči, je povedala.

Po njenih besedah je bil sin tega dne že zjutraj nemiren, ni se hotel pogovarjati, hodil je sem in tja po sobi. V službi je celo prosila za zamenjavo, saj ga je želela odpeljati k zdravniku, ker se ji je zdelo, da z njim nekaj ni v redu, vendar je to odklonil. Preden je odšla v trgovino, je videla odprt predal s kuhinjskim priborom in ker ji nekaj ni dalo miru, je vse nože spravila v nahrbtnik ter ga odvrgla pred hišo, sina je tudi objela v pričakovanju, da bo kje zatipala nož.

Glede skupnega življenja z Anjo Jug je Tertinekova dejala, da sta se Alen in Anja zelo zanimala za duhovnost, na sina je velik vtis napravila knjiga Evalda Flisarja Čarovnikov vajenec. Po njenih besedah se je sin enkrat tudi že znašel na psihiatriji, saj je napadel njenega brata, psihoza pa je bila posledica uživanja kanabisa. Vendar je Mihalič lanskega marca prenehal jemati antidepresive in antipsihotike, kljub temu pa se njegovo vedenje, razen da je bil bolj vesel, ni spremenilo.

Na strica se je Mihalič spravil natanko eno leto (29. oktobra 2013), preden je grozljivo obračunal z Anjo Jug. Še leto pred tem, spet je bilo 29. oktobra, pa je roko dvignil nad tedanjo punco, s katero je bil skupaj kakšni dve leti. Ta je na sodišču povedala, da so se odpravljali zvečer ven in ji ni dovolil obuti čevljev z visoko peto, da je ne bi občudovali drugi moški. Ko mu je rekla, da bo šla pač sama s prijateljico, je ponorel, jo z glavo udaril v obraz, vrgel prek komode in obrcal. Po tem dogodku ga je, razumljivo, zapustila, a ji je občasno še naprej pošiljal sms-sporočila. »Se danes bojite obdolženca, glede na to, da veste, kaj se je zgodilo?« je zanimalo tožilko. »Da.«

Na prostor za priče je stopil tudi oče pokojne Andrej Jug in povedal, da ju je z ženo ta dogodek psihično in finančno uničil, zato od Mihaliča zahtevata vsaj povračilo stroškov za pogreb v višini 2300 evrov. Povedal je, da sta hčerki svetovala, naj fanta zapusti, saj da ni zanjo, a je bila trmasta.

Zadnjič jo je videl dan pred umorom, ko ga je prosila za barvo, je dejal in se, preden je zapustil sodno dvorano, nemo zazrl v človeka, ki mu je umoril otroka. Mihalič, ki sta ga pravosodna policista zaradi vse močnejšega rožljanja z verigo, s čimer ni prenehal tudi po opozorilu sodnice, morala presesti, pa je še naprej s solznimi očmi strmel v tla.

Poleg umora je tožilstvo Mihaliču naprtilo še poskus umora pacienta na oddelku za forenzično psihiatrijo. Le dober teden po umoru Anje Jug ga je napadel od zadaj in ga poskušal zadaviti. Stisk je bil tako močan, da sta morala pacienta, ki je sicer nekaj mesecev pozneje umrl naravne smrti, družno rešiti zdravstveni tehnik in pravosodni policist.