Predlog za izločitev sodnice prekinil začetek sojenja

Brata Krupljanin, obtožena napada na uradno osebo, predstavila svoje videnje dogajanja aprila letos v Tržiču in navedbe policije zavrnila za lažne.

Objavljeno
20. september 2017 22.30
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – Brata Duško in Daniel Krupljanin iz Tržiča, ki ju obtožnica bremeni napada na policista, se bosta o krivdi pred sodiščem izrekla v bližnji prihodnosti, saj je na včerajšnjem naroku odvetnik Jaka Šarabon predlagal izločitev sodnice Andrijane Ahačič in se zato o krivdi še nista izrekala.

Prav tako tudi tožilka Helga Dobrin ni predstavila vsebine obtožnice, saj jo je odvetnik prehitel s svojim predlogom. O razlogih za predlog za izločitev sodnice Šarabon ni hotel več povedati, saj je k omenjenemu predlogu dodal še predlog, da z nadaljevanja obravnave izločijo javnost. Dodal je le, da je predlog pisno utemeljil. Utemeljil ga je s tem, da ne želijo, da bi se z razlogi za izločitev sodnice prek medijev seznanili tudi drugi sodniki Okrožnega sodišča v Kranju, kjer se je začela obravnava. Sodnica Ahačičeva je obravnavo zato prekinila, pred nadaljevanjem postopka bo morala predsednica sodišča Janja Roblek o predlogu še odločiti.

Čeprav odvetnik Šarabon podrobnosti in razlogov za svoj predlog ni predstavil, sta bila pred vrati sodišča bolj zgovorna brata Krupljanin. Starejši od bratov, 32-letni Duško, ki je bil že dvakrat kaznovan in je v zaporu preživel že tri leta, pravi, da so ga leta v zaporu izučila, da se je umiril in da ne uživa niti alkohola niti drog. Zatrdil je, da aprila letos, ko je v Tržiču prišlo do incidenta, policistu, ki je streljal, ni dal prav nobenega povoda, da bi ga legitimiral, saj se je po mestu mirno sprehajal z bratovim otrokom. Zatrdil je, da nikakor ni bil odgovoren za rop enega od lokalov v Tržiču, o čemer ga je spraševal policist. Policistu je, tako Duško Krupljanin, tedaj povedal, da nima pri sebi osebnega dokumenta in da ga mora iskati domov. Policist je tedaj iz žepa izvlekel solzivec in njega ter štiriletnega otroka poškropil z njim. Otrok ima še danes travme zaradi napada in se zelo boji policistov, je povedal.

Tedaj je mimo prišla še Krupljaninova mama in je policist s solzivcem poškropil še njo, je zatrdil Duško. Medtem je poklical še brata Daniela, ki se jim je kmalu pridružil. Daniel je prijel policista, ki je medtem izvlekel pištolo, vendar je brata zadnji trenutek povlekel stran in ob sprožitvi strela ni bil poškodovan, je razložil Duško. Ta je prepričan, da sojenje s sodnico, ki mu je sodila že štirikrat, ne more biti pošteno.

Bojan Kos, tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave, je 17. aprila letos v sporočilu za javnost nekoliko drugače opisal dogajanje v Tržiču: »Tržiška policista sta v rutinskem policijskem postopku obravnavala eno osebo, ‎ki se jima je aktivno uprla in ju napadla, potem pa je s kraja pobegnila in se kmalu s še eno osebo vrnila na kraj in spet napadla. Da bi zavaroval svoje življenje, je policist ustrelil s službeno pištolo in ni nikogar poškodoval. Oba napadalca so policisti že prijeli.« Dva policista sta bila tedaj laže poškodovana.