Preiskava umora Janka Jamnika končana, kmalu obtožnica  

Obtožnico proti ovadenemu Milku Noviču naj bi tožilstvo vložilo že prihodnji teden.

Objavljeno
11. junij 2015 17.19
Kriminalisti pred restavracijo Via Bona Ljubljana 17.12. 2014
I. R., kronika, STA
I. R., kronika, STA
Ljubljana − Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je končala sodna preiskava proti Milku Noviču, za zdaj še ovadenemu za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Tožilstvo bo obtožnico po informacijah STA vložilo prihodnji teden.

Zakon o kazenskem postopku namreč predvideva, da pripor do vložitve obtožnice lahko traja najdlje pol leta. Če se v tem času ne vloži obtožnica, se pripor odpravi, priprti pa se izpusti. Noviča, nekdanjega zaposlenega na Kemijskem inštitutu, so policisti aretirali 22. decembra lani, kar pomeni, da se ta rok izteče čez 11 dni.

Jamnik je bil ustreljen 16. decembra lani, ko se je pripeljal na parkirni prostor gostinskega lokala na ljubljanskem Viču, vozilo zaklenil in se odpravil proti lokalu.

Storilec je Jamniku prišel za hrbet in ga dvakrat, brez opozorila, ustrelil v glavo. Žrtev se je zgrudila na tla, storilec pa je pobegnil. Hudo poškodovanemu Jamniku so nudili nujno zdravniško pomoč in ga prepeljali v ljubljanski klinični center, kjer je po nekaj dneh podlegel poškodbam.

Policija je osumljenca po nekaj dneh prijela in ga ovadila. Na zaslišanju se Novič ni zagovarjal, policija pa je zatrdila, da ima dovolj dokazov, da ga utemeljeno sumi umora, med drugim so pri njem našli prisotnost smodniških delcev, najdeni vzorci pa ustrezajo tistim s kraja dejanja.

Preiskava proti Noviču se je na preiskovalnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča začela kmalu po novem letu.