Preiskave štirih, ki so po svoje lastninili Adrio Ankaran

Štirje poslovneži so na eni strani svetovali prodajo, na drugi pa poceni (brez ficka) kupovali isto premoženje in izčrpavali hotelsko podjetje. Izpeljane so bile hišne preiskave.

Objavljeno
03. junij 2010 20.40
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Ankaran - Koprski kriminalisti so v sredo v sodelovanju s kolegi z ljubljanskega in kranjskega območja na območju Ljubljane in Kranja opravili štiri hišne preiskave v okviru predkazenskega postopka, ki poteka zaradi kazenske ovadbe utemeljenega suma oškodovanja hotelskega podjetja Adria Ankaran. Preiskave so opravili pri nekdanjem direktorju Igorju Lebarju in pri treh poslovnežih (Matiji Kahnetu, nekdanjemu pravnemu svetovalcu Adrie Ankaran, Miru Majcnu, nekdanjemu svetovalcu direktorja Adrie Ankaran in Milošu Njegošu Miloviču, nekdanjemu svetovalcu za področje varnosti v Adrii Ankaran), ki so sprva poslovno poslovno sodelovali z Adrio Ankaran, potem pa od nje preko svojih zasebnih družb kupovali nepremičnine. V hišnih preiskavah so po neuradnih virih zasegli predmete, računalnike in dokumente, ki bi lahko dokazovali očitane sporne posle.

Kot je pokazala izredna revizija, ki jo je naročila Družba za svetovanje in upravljanje (DSU), d.o.o. po lanski zamenjavi uprave, so v Adrii Ankaran v času bivšega direktorja Igorja Lebarja (in po vsej verjetnosti z vednostjo Uroša Rožiča, prejšnjega predsednika uprave DSU) ustanovili štiri hčerinske družbe, v katere so prerazporedili premoženje Adrie Ankaran. Novo Adriino družbo KDS Nepremičnine (depandanse s 170 ležišči in 20.000 kvadratnimi metri zemljišča) so prodali za 2,8 milijona evrov (cenilci so ocenili vrednost teh nepremičnin na 4,4 do 5,4 milijona evrov) družbi MN Invest, d.o.o, v kateri je direktor Miloš Njegoslav Milovič (do nedavnega je bil v službi v odvetniški pisarni Čeferin). Drugo Adriino družbo - KSV Turizem pa so istega dne (23. marca 2009) prodali družbi Actium (katere lastnik je Miro Majcen, direktor pa Matija Kahne).

V KSV Turizem je kamp s 6,5 hektarja in samski dom, kar so cenilci ocenili na 12,4 oziroma 16 milijonov evrov, nepremičnine pa so prodali za 3,02 milijona evrov. V kupoprodajni pogodbi je bilo tudi nenavadno določilo, da plačilo kupnine ni pogoj za prenos poslovnega deleža v registru na kupca. Tako se je družba Actium 5. januarja letos (ne da bi plačal niti evro kupnine) vpisala v sodni register kot nova ustanoviteljcia družbe KSV Nepremičnine. Pri Adrii so na podlagi revizije in opravljenih cenitev izračunali, da so jim omenjene lastniške transakcije povzročile za najmanj 11 milijonov evrov škode. Zato so proti omenjeni četverici podali kazensko ovadbo, v kateri jim očitajo zlorabo položaja ali zaupanja, goljufijo in nezakonito finančno izčrpavanje Adrie Ankaran. Vsi trije predstavniki kupcev so pred tem poslovno sodelovali z Adrio in da sta Matija Kahne in Miro Majcen seveda svetovala Igorju Lebarju prodajo, kot "najboljšo rešitev" za Adrio, hkrati pa sta se znašla na drugi strani kot kupci istih nepremičnin.

Vodstvo družbe, ki je sprožilo kazenske ovadbe (predvsem direktorica Zlatka Galinec in njen pomočnik Anton Peinkiher), seveda doživlja številne pritiske, ki prihajajo domnevno s strani nesojenih kupcev poceni Adriinega premoženja. Po drugi strani pa je slišati, da štirje ovadeni niso delovali sami, da jim je pri tem v dobršni meri pomagalo prejšnje vodstvo DSU in nekateri drugi poslovneži, politični veljaki in odvetniki, ki so pričakovali svoj delež pogače iz te pozno tranzicijske lastniške zgodbe.