Previdno pri elektronskem bančništvu

Policija je v zadnjih mesecih zaznala porast vdorov v informacijske sisteme različnih slovenskih podjetij.

Objavljeno
01. avgust 2012 20.05
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Storilci kaznivih dejanj s prikrito ali lažno identiteto in z uporabo spleta in elektronske pošte z zavajajočo vsebino tovrstna orodja namestijo na računalnike oškodovanih podjetij. S tem omogočijo prikrita prenakazila finančnih sredstev iz transakcijskega računa podjetja na druge račune in si tako finančna sredstva tudi protipravno prilastijo, so danes sporočili z Generalne policijske uprave.

Zato policija opozarja na samozaščitno ravnanje pri uporabi elektronskega bančništva. Previdnost je potrebna v vseh primerih, ko osebe, katerih dejanska identiteta ni preverjena, s telefonskim klicem ali z elektronsko pošto od posameznikov, ki uporabljajo računalnike z nameščenim sistemom za elektronsko bančništvo, pričakujejo kakršenkoli poseg v njihov informacijski sistem ali posredovanje podatkov.

Prav tako policija svetuje takojšnjo odjavo oz. deaktivacijo sistema za elektronsko bančništvo po končani uporabi.

»Poleg pravilne uporabe programske in strojne računalniške opreme je treba na vsakem računalniku namestiti tudi ustrezne programe za protivirusno zaščito, filtriranje sumljive pošte in za odstranjevanje vohunskih programov,« so poudarili.

Policija ob zaznavi sumljivih okoliščin uporabnikom svetuje tudi, da na napadenem računalniku z dostopom do elektronskega bančništva takoj prekinejo povezavo s svetovnim spletom in o tem nemudoma obvestijo policijo, prav tako pa banko oz. institucijo, ki za njih opravlja storitev elektronskega bančništva.