Previdno pri spomladanskem kurjenju, v naravi ali doma

Zažiganje gum, plastike in drugih odpadkov ni dovoljeno niti na lastnem zemljišču.

Objavljeno
02. maj 2014 18.45
Konjsica, 14.3.2014, pri kurjenje trave umrl 69 letni moski. Foto: Marko Feist
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Kranjski policisti so se odzvali na klic občana, ki je prijavil, da nekdo v Žabnici pri Kranju kuri odpadke. Policisti so odhiteli na kraj dogodka in med intervencijo se je to izkazalo za resnično. V naravi je prepovedano kuriti odpadke, kot so odpadne gume, embalaža in podobno.

Ko so kranjski policisti prišli v Žabnico, so ugotovili, da je občan kuril tudi plastične predmete, ki so jih našli v kurišču. Zato bodo policisti o prekršku obvestili pristojno inšpekcijo.

V naravi je ne glede na to, ali gre za javne ali zasebne površine, prepovedano kuriti odpadke, na primer odpadne gume, odpadno plastiko in odpadno embalažo razen tistih, ki so dovoljeni po uredbi o varstvu pred požarom v naravnem okolju. Kurijo se lahko le naravni nenevarni materiali rastlinskega izvora, na primer trava, les in podobno, kar se uporablja pri kmetovanju ali v gozdarstvu.

Kurjenje v naravi je sicer pogosto spomladi, ob lepem vremenu in na začetku spomladanskih opravil. Policija opozarja tudi, da je treba pri kurjenju v naravnem okolju pravilno urediti kurišče in ga nadzorovati ves čas, po kurjenju pa ogenj pogasiti in kurišče prekriti z negorljivim materialom.

Kraja ni dovoljeno zapuščati, dokler ogenj ni pogašen in obstaja verjetnost, da material v kurišču (listje, veje dreves, stara nepokošena trava in drug leseni material) spet zagori. Zapuščanje kurišča je lahko zelo nevarno, če se ogenj razširi ali je ogrožena splošna varnost, pa je tudi kaznivo. Ob vetrovnem vremenu kurjenje v naravi ni dovoljeno.

V tem času travniški požari niso redki. Kako hude posledice lahko nastanejo zaradi nepazljivosti, se je pokazalo marca, ko smo poročali, da sta v enem dnevu v travniških požarih umrli dve osebi. Republiški center za obveščanje je poročal, da je v naselju Konjšica v Litiji umrl človek, ki je sežigal travo. Gasilci so pogasili požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov. Pozneje pa so pri naselju Vrabče v Sežani na požarišču našli zoglenelo osebo.