Ko so mu ukradli avtomobile, se je podal v lov za njihovimi deli

Združba je kradla in razstavljala avtomobile. Ko so mu jih ukradli, se je J. T. podal v lov za njihovimi deli.

Objavljeno
27. september 2017 17.14
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Ljubljana – »Vedel sem, da bodo VW passata razkosali še isti dan, ne pa da pa bom tudi Citroënovega C4, ki jih kradejo redkeje, lahko izsledil prek delov,« je dejal J. T., ki je pričal na sojenju Mitji Kernu in Antonu Šarcu. Obtožena sta, da sta s pokojnim A. S. kradla osebne avtomobile in preprodajala avtomobilske dele.

Bilo je zadnjega decembra 2015 ali prvi dan leta 2016, ko so vdrli v ljubljansko podjetje, ki ga vodi J. T. »Vlomili so ograjo na parkirišču, razbili steklo na renault cliu in ga premaknili, da so lahko odpeljali tri avtomobile: VW passata in dva citroëna C4,« je na ljubljanskem okrožnem sodišču razložila priča. Tatovi so vlomili tudi v pisarno in iz nje odnesli ključe 44 vozil, ki so jih imeli na zalogi. Ker so v podjetju morali zamenjati ključavnice na avtomobilih, ključe in kode avtomobilov, podjetje ni bilo oškodovano le zaradi vloma in kraje avtomobilov, ampak se je strošek povzpel na 50.000 evrov.

»Domneval sem, da lahko prek delov ukradenih avtomobilov pridem do tistega, ki je vozila ukradel,« je razmišljal J. T. Na servisu je dobil seznam delov, prek katerih lahko izsledijo številko šasije, potem pa je med znanci in prijatelji razširil vest, da išče stare rezervne dele za C4: pedala, motor, vrata, menjalnik, radio in drugo.

Vrata z ukradenega avta bi mu prodal nazaj

»Ker imamo na zalogi tudi poškodovana vozila, ni bilo to nikomur sumljivo,« je povedal J. T. Ni čakal dolgo: konec januarja ga je poklical znanec A. P., ki je povedal, da je našel vrata za C4 in da ima kupec, od katerega je kupil vrata, še kakšen del, ki ga išče. »Ko sem vrata pogledal, sem ugotovil, da so z vozila, ki je bilo ukradeno pri nas,« je povedal J. T. in razložil, da pri njih avtomobile večkrat fotografirajo. Znancu, ki mu je priskrbel vrata, je povedal resnico: da išče dele C4 zaradi vloma in kraje v podjetju, zato sta odšla na policijo in zadevo prijavila. Tam so se dogovorili, da gredo naslednji dan, tako kot se je že prej dogovoril A. P., na avtoodpad v bližini Kamnika, kjer je kupil vrata, še po druge rezervne dele za C4.

Naslednji dan ju je tam pričakal Mitja Kern, ki ga je A. P. tudi prepoznal kasneje na policiji, ko so mu kazali fotografije. Do Kernove telefonske številke je prišel prek znancev na Hrvaškem, ki se ukvarjajo s prodajo avtomobilov in poznajo avtoodpade tudi v Sloveniji. A. P. je še povedal, da mu je Kern prodal vrata C4, ko je bil na avtoodpadu z J. T., pa še tapete za vrata. Ni pa jima mogel prodati drugih avtomobilskih delov, za katere sta se zanimala, ker ni imel ključa skladišča, lastnik pa je bil na smučanju. Dogovorili so se, da jima bodo avtomobilske dele, ki jih iščeta, pripeljali naknadno.

Povzročili za več kot 200.000 evrov škode

»Odšla sva na policijo, kjer sva predala tapete za vrata in smo naredili zapisnik. Povedali so, da ni treba kupiti drugih delov, ker imajo dovolj dokazov,« je povedal J. T. Policija je združbo spremljala s prikritimi ukrepi, potem pa so na več krajih opravili hišne preiskave. V hiši, na dvorišču, v hlevu in skladišču Mitje Kerna so našli 33 različnih delov avtomobilov in tudi cele avtomobile, za nekatere se je nato pokazalo, da izvirajo iz kaznivih dejanj, med katerimi so bila nekatera storjena pred začetkom preiskave, tudi leta 2007. Večina zaseženih delov so avtomobilski deli različnih znamk: od vrat, menjalnikov, računalnikov, varnostnih blazin, motorjev z brušenimi in delno uničenimi številkami šasije do točkala za predrugačenje številk šasije.

Skupina je bila dobro organizirana in se je ukvarjala s krajo avtomobilov, delovali pa so predvsem na območju Ljubljane in okolice ter Celja. Kradli so avtomobile srednjih in višjih cenovnih razredov, ki so jim potem delno ali v celoti odstranili identifikacijske oznake in s tem prikrili sledljivost. Po ocenah policije so povzročili za več kot 200.000 evrov škode.

Kern in Šarec sta obtožena storitve kaznivega dejanja velike tatvine v hudodelski združbi, Kern še prikrivanja. Oba sta bila v preteklosti že obravnavana za istovrstna kazniva dejanja iz koristoljubnosti in tudi pravnomočno obsojena.