Pri izdajanju vozniških dovoljenj zamižali na eno oko?

Kriminalisti so na Roški, kjer je sedež Izpitnega centra Ljubljana, preiskovali sum gospodarskega kriminala in korupcije.

Objavljeno
30. maj 2012 12.53
Posodobljeno
30. maj 2012 12.50
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana - V jutranjih urah je danes nekaj deset policistov in kriminalistov nenapovedano obiskalo več naslovov v Ljubljani. Med drugim tudi izpitni center na Roški cesti, saj menda preiskujejo nepravilnosti pri izdajanju ali podaljševanju vozniških dovoljenj.

Uradno je o tem, zakaj so opravili 37 hišnih preiskav, znanega bolj malo, saj je zaradi interesa preiskave policija precej skopa s podatki. Vinko Stojnšek, predstavnik ljubljanskih policistov, je potrdil, da v Ljubljani opravljajo hišne preiskave, tako pri fizičnih kot pri pravnih osebah. »Kriminalisti so na podlagi pooblastil zaradi pridobivanja dokazov o kaznivih dejanjih več osebam odvzeli prostost.« Po zadnjih podatkih so jih aretirali enajst.

Po naših informacijah so pod drobnogled vzeli nepravilnosti pri izdajanju oziroma podaljševanju vozniških dovoljenj. Po ugotovitvah kriminalistov so osumljenci menda vozniška dovoljenja izdali brez ustreznih listin, na primer brez opravljenega tečaja prve pomoči ali brez izpita iz cestnoprometnih predpisov. Da so pristojni pri izdaji veljavnih vozniških dovoljenj zamižali na eno oko, so menda dobili podkupnino.

Preiskava še ni končana

Spletna stran 24ur.com je poročala, da naj bi bilo neuradno v igri več kot 500 sumljivih potrdil, večinoma naj bi jih izdali osebam, ki so pred tem že enkrat izgubile vozniški izpit. Več kot 150 vozniških dovoljenj je bilo menda izdanih brez kakršne koli dokumentacije. Nekateri, ki so prejeli vozniški izpit, menda niso opravili prve pomoči, drugi niso imeli izpita iz cestnoprometnih predpisov, nekateri pa so vozniško dovoljenje dobili tudi z manjšim številom prevoženih ur, kot jih sicer določa zakonodaja, ter brez opravljenega tečaja varne vožnje. Podkupnine so domnevno znašale od 150 do 1000 evrov.Policisti so bili nepridipravom na sledi približno pol leta, sklepno akcijo pa so izvedli včeraj. Večji del v Ljubljani, nekaj malega pa še na območju policijskih uprav Novo mesto in Kranj. Kot je že v navadi, so med hišnimi preiskavami gotovo zasegli več dokumentov in elektronskih nosilcev podatkov, ki jih bodo zdaj skrbno proučili, zato preiskava še zdaleč ni končana. Podkupnine za vozniška dovoljenja so menda znašale od 150 do 1000 evrov.

Po avtošolah še izpitni centri

Pod drobnogledom kriminalistov se je februarja znašlo tudi 40 slovenskih avtošol, kjer so ugotovili nepravilnosti pri izdajanju lažnih potrdil za tečaj varne vožnje. Kandidati so namreč tečaj plačali, opravili pa ga niso nikoli, a so jim potrdilo vseeno izdali. Zakon namreč za voznike začetnike določa, da morajo v dveh letih od opravljenega vozniškega izpita obvezno opraviti še tečaj varne vožnje. Ta vključuje teoretični del, praktični del s treningom varne vožnje na ustreznem poligonu in skupinske delavnice, na katerih se »pogovarjajo« o varnosti v cestnem prometu in psihosocialnih odnosih med udeleženci v prometu.