Priče podrobneje o spopadih v Gornji Radgoni

Na ponovnem sojenju polkovniku nekdanje JLA Berislavu Popovu je spregovoril takratni komandir radgonske policijske postaje Stanko Sakovič.

Objavljeno
23. april 2015 17.37
oste+Sodba carinikoma JLA
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Murska Sobota - Na nadaljevanju ponovnega sojenja polkovniku nekdanje JLA Berislavu Popovu zaradi domnevnega vojnega hudodelstva v Gornji Radgoni leta 1991 je danes govorila samo ena priča, takratni komandir radgonske policijske postaje Stanko Sakovič.

Popova je sicer murskosoboško okrožno sodišče pred letom in pol v njegovi odsotnosti že obsodilo na pet let zapora, toda maribosko višje sodišče je sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno obravnavo. Sodišče naj bi v drugo bolj natančno ugotovilo dejansko stanje in dogajanje med spopadi v Gornji Radgoni, zato je okrožni državni tožilec Žarko Bejek danes Sakoviča dodatno spraševal o tem, kako so v času osamosvojitvene vojne v Gornji Radgoni delovale policijske enote. Te niso bile del klasične bojne formacije, kot je to bila teritorialna obramba, je razlagal Sakovič, in so delovale tam, kjer je bilo to potrebno in tako, kot je bilo potrebno.

Obe enoti, torej enota postaje milice Gornja Radgona in posebna policijska enota sta bili razmeroma slabo obroženi, njeni pripadniki so imeli le avtomatske in polavtomatske puške ter pištole. Sakovič je znova poudaril, da je škodo na objektih v Gornji Radgoni med prodiranjem proti mejnemu prehodu in med spopadi s teritorialci in policijo naredila enota JLA pod vostvom Popova, podvomil pa je v resničnost podarka, da naj bi na strani JLA v tistih nekaj dneh prodiranja, zasedbe prehoda in spopadov umrlo pet vojakov, 17 pa naj bi jih bilo ranjenih.

Na zahtevo tožilstva je sodišča danes izbralo dva izvedenca, Davida Humarja in Tomaža Pörša, ki bosta pripravila izvedensko mnenje oziroma vojaško - taktično analizo dogajanja med prodiranjem oklepne kolone JLA od Gibine preko Veržeja, Hrastja - Mote in Radencev do Gornje Radgone.

Analiza naj bi odgovorila na osnovno vprašanje, ali je polkovnik Popov res kršil mednarodno vojno pravo, torej ali je res brez razloga in brez izbire ciljev streljal na civiliste in uničeval civilne objekte. Sojenje se bo nadaljevalo, ko bosta izvedenca pripravila omenjeno analizo.