Pričo našli na ljubljanski nevrologiji

Na sojenju Radenku Đurđeviću za smrt Mustafe Rastoderja bodo na novo analizirali biološke sledi.

Objavljeno
30. marec 2016 18.39
Sojenje Radenka Đurđevića 27.maja 2015
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Na sojenju Radenku Đurđeviću, ki mu tožilstvo očita, da je leta 2009 s štirimi streli hladnokrvno ubil Mustafo Rastooderja, je sodišče odredilo novo analizo DNK. Napredek v zadnjih letih namreč omogoča natančnejšo analizo, med drugim lahko forenziki ugotovijo, ali sled pripada ženski ali moškemu.

Obtoženi Đurđević je bil že oproščen in tudi že obsojen zaradi smrti Rastoderja. Okrožni sodniki so na prvem sojenju ocenili, da za obsodbo ni dovolj dokazov. Smodniški delci so namreč dokazovali le, da je bil obtoženi v času streljanja v istem prostoru, ne pa tudi, da je sam pritisnil na sprožilec. Tožilstvo se je na oprostilno sodbo pritožilo, višje sodišče pa je nato Đurđevića obsodilo na 12 let zapora. Nov preobrat je nastal v režiji vrhovnega sodišča, ki je po pritožbi obrambe sodbo razveljavilo in sojenje vrnilo na prvo stopnjo. Iz zaslišanja forenzika Mihaela Musterja je bilo včeraj mogoče razbrati, da sodišče razmišlja tudi o izvedbi rekonstrukcije dogodka.

Pričo in prijatelja ubitega Mustafe Rastoderja, Johna Banovića, ki je bil v družbi Rastoderja malo pred smrtjo leta 2009, so policisti dalj časa iskali in ga zdaj našli na ljubljanski nevrološki kliniki, kjer se zdravi zaradi suma možganske kapi. Sodnik Jančar je v klinični center poslal elektronsko sporočilo, v katerem je od vodstva klinike zahteval informacije o tem, ali je Banović sploh sposoben pričanja in ali bi lahko zaslišanje opravili v bolnišnici. »Odgovorili so le, da zdravljenje še ni končano,« je bil včeraj rahlo nejevoljen Jančar. Ob tem je napovedal, da če bo treba, bodo zaslišanje opravili tudi v zdravstveni ustanovi. S sodiščem pa je prek navadnega pisma stopil v stik tudi Banović, ki je po navedbah sodnika zapisal, da se zdravi že šest tednov. Ko bo zapustil nevrologijo, pa bo o tem obvestil sodišče. O tem, ali je Banović sposoben pričanja, bi sodišče utegnilo povprašati tudi sodnega izvedenca.

Pred petčlanski sodni senat je včeraj stopil tudi oče obtoženega Nikola Đurđević, ki pa ni bil sposoben pričanja. »Pred kratkim je prestal operacijo zaradi raka na jeziku, čeljusti, v ustih in požiralniku, zato je trajno nesposoben govoriti,« je pojasnil obtoženčev zagovornik Miha Kunič. Tako obramba kot tudi tožilstvo sta se strinjala, da se namesto zaslišanja preberejo njegove izjave iz preteklih zaslišanj. Sojenje se bo nadaljevalo 5. maja.