Primer Lipa: Sodišče odloča le še o višini odškodnine

Koliko bodo dobili svojci treh deklet, umrlih pred diskoteko Lipa, bo jasno, ko bo sodišče izdalo pisno sodbo.

Objavljeno
30. avgust 2012 12.50
Posodobljeno
30. avgust 2012 12.50
Lipa danes
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana - Z današnjim zaslišanjem staršev treh deklet, ki jih je možica do smrti pomendrala pred diskoteko Lipa na predbožični večer pred sedmimi leti, je sodišče končalo glavno obravnavo, na kateri odloča o višini odškodnine.

To bodo morali plačati Robert Tomas Zavašnik, njegovo podjetje Roto in varnostna družba Enigma Bagarič, za katere je sodišče že pravnomočno ugotovilo, da nosijo civilno odgovornost za tragedijo.

Kot je znano, je množica mladih, željnih zabave, 23. decembra 2005 komaj čakala na vstop v diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah in v prerivanju do smrti poteptala 15-letno Katarino Jeras Lajh ter 17-letno Anjo Mršič in Natalijo Bencan.

Zavašnik (še) na begu

Sodišče je v kazenskem postopku odgovornost za tragedijo pripisalo Robertu Tomasu Zavašniku, lastniku in direktorju podjetja Roto, ki je v Lipi opravljalo gostinsko dejavnost.

Zaradi povzročitve splošne nevarnosti mu je dosodilo pet let zapora, ker kot organizator zabave ni poskrbel za varnost. A ker je pred tremi leti, ko bi se moral po pravnomočnosti sodbe oglasiti v zaporih na Dobu, pred prestajanjem kazni pobegnil, ga organi pregona že tretje leto iščejo z rdečo Interpolovo tiralico.

Svojci umrlih deklet so odgovornost terjali tudi z odškodninsko tožbo in sodišče je z vmesno sodbo pravnomočno sklenilo, da so za tragedijo pred diskoteko Lipa odškodninsko odgovorni Zavašnik, njegovo podjetje Roto in varnostna družba Enigma Bagarič, medtem ko je prav tako tožene Zavašnikove starše, Občino Medvode in državo sodišče opralo krivde.

Enigma Bagarič je po mnenju sodišča odgovorna zato, ker se je obvezala varovati objekt, osebje in obiskovalce lokala, čeprav se je zavedala, da ima licenco le za varovanje premoženja.

Roto, d. o. o., in njegova odgovorna oseba Zavašnik pa nista poskrbela za varnost obiskovalcev, poslovala sta v nasprotju s predpisi in organizirala javno prireditev, za katero sta najela le enega varnostnika, in še to iz podjetja Enigma Bagarič, ki je imel licenco le za varovanje premoženja, ne pa tudi za javno zbiranje.

Sodba pride po pošti

Potem ko je junija višje sodišče potrdilo sodbo, s katero je odločilo o temelju odškodninske odgovornosti, mora razpravljajoča sodnica odločiti le še o višini odškodnine.

Zato je danes zaslišala starše umrlih deklet, njihovo zaslišanje pa je potekalo brez navzočnosti javnosti, saj je pooblaščenka staršev odvetnica Bojana Potočan predlagala izključitev javnosti, ker so starši želeli ohraniti zasebnost glede na to, da je šlo pri opisih doživljanja dogodka za intimne okoliščine.

Obravnava, ki je bila po besedah Potočanove čustveno zelo naporna, je tako končana, odvetnica pa pričakuje, da bo sodišče sodbo izdalo v nekem krajšem času glede na to, da temelj ni sporen, temveč so sporne samo višine odškodnine.

Devet svojcev sicer zahteva 225.900 evrov odškodnine, koliko jim bo sodišče prisodilo za smrt njihovih hčera in sester, pa bo jasno, ko bo sodišče izdalo sodbo.

Zavašnik in njegovo podjetje morata po pravnomočni sodbi odškodnino v višini dobrih 15.000 evrov že plačati dekletu, ki je bilo pred diskoteko hudo poškodovano.