Priznal in se dogovoril, za dve leti zapora

Osman Delalić priznal, da je vozil heroin in sprejel kazen. Denar za plačilo kazni zbrali sorodniki.

Objavljeno
22. december 2014 12.20
Nada Černič Cvetanovski, Krško
Nada Černič Cvetanovski, Krško
Krško – Brez večjih ceremonij se je končalo sojenje Osmanu Delaliću iz Bosne, ki je čez mejni prehod potoval s slabim kilogramom heroina. Dejanje je priznal in bi rad kazen čim prej prestal. Heroin so mu zasegli, do pravnomočnosti sodbe pa bo moral počakati v priporu, kjer je že slabe tri mesece.

Dve leti zapora in plačilo petsto dnevnih zneskov po enajst evrov, skupaj torej 5500 evrov je kazen, ki sta jo v sporazumu o priznanju krivde dorekla obtoženi Osman Delalić in tožilec Robert Renier. Delalić si je kazen prislužil zaradi prepovedanega prometa z drogo.

Sredi letošnjega septembra jo je na mejni prehod Obrežje primahal z 975 grami heroina, skritega v armaturni plošči vozila, s katerim je nameraval vstopiti v Slovenijo. Vozilo ni bilo njegovo in je do konca postopka čakalo na mejnem prehodu, zdaj pa ga bodo vrnili njegovi sorodnici.

Heroin so mu zasegli, do pravnomočnosti sodbe pa bo moral počakati v priporu, kjer je že slabe tri mesece. V petnajstih dneh po pravnomočnosti sodbe bo moral plačati tudi stransko denarno kazen, saj je dejanje storil iz koristoljubja. Če te ne bi poravnal, bi mu za vsaka dva dnevna zneska odmerili po en dan zapora. Toda obtoženi s tem očitno ne bo imel težav, saj je po besedah njegovega zagovornika Dušana Medveda njegovo sorodstvo strnilo vrste in zbralo potrebni denar za plačilo kazni.

Ker Delalić ni zaposlen, nima vrednješega premoženja, ki bi mu prinašalo prihodke, mora skrbeti za družino in gre za relativno dolgo časa v zapor, so ga oprostili plačila stroškov postopka in sodne takse.

Postopek je bil hiter in z majhnimi stroški

Pri določanju kazni so upoštevali težo kaznivega dejanja, njegovo priznanje krivde in obžalovanje ter njegovo predkaznovanost. Zaradi podpisa sporazuma o priznanju krivde se je postopek hitro končal in pri tem niso nastali večji stroški.