Proces Patria: pričal bančnik Emil Czernetz

Na današnjo obravnavo sta bili vabljeni dve priči iz Avstrije, prišel je le nekdanji uslužbenec banke v Lipnici.

Objavljeno
27. februar 2012 10.56
Posodobljeno
27. februar 2012 11.18
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana - Na sojenje v zadevi Patria je danes na sodišče prišla le ena od povabljenih prič iz Avstrije. Pričal je bankir Emil Czernetz, ki Walterju Wolfu leta 2007 ni dovolil, da bi tajskemu poslovnežu Apichatu Sirithapornu nakazal 700.000 evrov.

Sodnica Barbara Klajnšek je na današnje nadaljevanje obravnave povabila Hansa Petra Wilhelmerja, enega od obtoženih v avstrijskem sodnem procesu.

Avstrijska obtožnica Wilhelmerja med drugim bremeni, da je bil kot direktor družbe ICB - International Construction Business AG seznanjen z davčnimi utajami Hansa Wolfganga Riedla. Na sodišče ni prišel, ker je po nasvetu svojega odvetnika »izkoristil pravico, da pričanje odkloni«.

Vabljen je bil tudi bančni uslužbenec Christian Ivanovsky, ki pa ne sme v tujino in je zato sodišču predlagal, da ga zaslišijo avstrijski organi. Prišel pa je uslužbenec avstrijske bančne poslovalnice Steiermärkischen Bank und Sparkasse v Lipnici, Emil Czernetz.

Opis dogodkov

Ta je povedal, da sta februarja 2007 na banko v Lipnici spremstvu še ene osebe prišla Walter Wolf in avstrijski zastopnik Patrie Wolfgang Riedl. Povod za obisk je bilo dejstvo, da je Riedl na Wolfow zasebni račun nakazal 2,3 milijona evrov.

Wolf je hotel od tega zneska 700.000 evrov prenakazati tajskemu poslovnežu Aphichatu Sirithapornu, vendar je zaradi nepopolne dokumentacije banka nakazilo zavrnila, Wolfu pa ponudila dve možnosti: da denar nakažejo nazaj na naslov Riedlovega podjetja ali pa da dopolni dokumentacijo. Wolf se je odločil za vrnitev denarja na račun Riedlovega podjetja.

Ko je bila transakcija izvedena, je Riedl v isti poslovalnici s svojega računa dvignil 300.000 evrov gotovine. Emil Czernetz je danes pojasnil, da sta bila Riedl in Wolf v banki več kot tri ure, dvig gotovine pa je bil opravljen po prenakazilu nazaj na Ridelovo podjetje tudi zato, ker je bila banka vmes dve uri zaprta in blagajne za gotovinsko poslovanje pač niso delovale. Kaj je Riedl storil z dvignjeno gotovino, Czernetz ne ve.

Sumljivi posli

V bančni poslovalnici deluje posebna služba, ki se ukvarja z vsemi sumljivimi posli, med njimi tudi s sumi pranja denarja. Czernetz je povedal, da je pri nameravanem nakazilu Sirithapornu, ki pa ga je banka zavrnjenila, ta služba zaznala nekaj sumljivega. Predvsem iz pogodbe med Riedlom in Wolfom ni bilo razvidno, za kakšen posel gre.

Spomnimo, da je preiskavo v Avstriji sprožil ravno poskus Wolfa in Riedla, da bi z Wolfovega osebnega računa dvignila denar. Tožilstvo namreč meni, da je bil Wolfov račun v lipniški banki uporabljen za nakazilo dela provizije iz oklepniškega posla.

Današnjega nadaljevanja sojenja se nista udeležila Walter Wolf in premier Janez Janša. Prvi z vzroki za izostanek sodišča ni seznanil, Janša pa je po svojem odvetniku sporočil, da je zadržan zaradi priprav na sejo ekonomsko-socialnega sveta.