Prometna varnost v Savinjski regiji se je letos poslabšala

V tej regiji je letos v prometnih nesrečah umrlo že pet ljudi.

Objavljeno
07. marec 2013 14.27
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Celje - Javna agencija za varnost prometa bo zaradi izredno zaskrbljujoče varnosti cestnega prometa v Savinjski regiji, kjer je letos v prometnih nesrečah umrlo že pet ljudi, ta mesec začela akcijo za povečanje prometne varnosti. Vršilec dolžnosti direktorja agencije Franc Pojbič je že napovedal sprejem številnih ukrepov za izboljšanje prometne varnosti.

Pojbič je na novinarski konferenci v Celju povedal, da je njihov cilj ustaviti trend dogodkov, ki smo jim priča, saj je v enakem obdobju lani v Savinjski regiji v prometnih nesrečah življenje izgubila ena oseba. V agenciji so zato sprejeli vse potrebne ukrepe v smislu koordinacije aktivnosti organov tako na državni kot lokalni ravni.

Omenjena akcija bo trajala do konca leta, z akcijskim načrtom pa so določeni posamezni ukrepi in aktivnosti, ki jih bodo izvajala resorna ministrstva in službe ter nevladne organizacije. Preventivna akcija bo potekala z medijsko podporo, z namenom obveščanja širše javnosti in spodbujanja vseh udeležencev v prometu k varnejšemu obnašanju na cestah.

Po besedah Pojbiča bodo nadaljevali s strokovnimi posveti, vsako prometno nesrečo pa bodo temeljito analizirali. Prav tako bodo sprejeli ukrepe na sistemski ravni, kar pomeni, da se obetajo spremembe pri usposabljanju za vožnjo, pri pridobivanju vozniških dovoljenj, izpitne centre bodo posodobili, zvišali bodo tudi norme pri teoretičnem in praktičnem delu pri opravljanju vozniškega izpita.

Kamikaz na cesti si ne smemo dovoliti, je dejal Pojbič. Na agenciji so zlasti zaskrbljeni nad podatkom, da je letos v skoraj dveh mesecih v Savinjski regiji umrlo pet oseb, po nacionalnem programu pa ne sme umreti več kot 16 oseb. Največ nesreč s smrtnim izidom pa je nastalo zaradi neprilagojene hitrosti, 80 odstotkov vseh umrlih na cestah Savinjske regije je umrlo na državnih cestah.

Predstavnik Policijske uprave Celje Elvis Herbaj meni, da je treba vse okoliščine prometnih nesreč ovrednotiti. »Če pri tem ugotovimo tudi odgovornost ne samo voznika, ampak še koga drugega, je treba zoper takšno osebo ukrepati,« meni Herbaj.

Opozoril je, da samo policijska aktivnost več ne zadošča, zato je treba angažirati tudi druge institucije, da bo prometna varnost večja. Herbaj meni, da je treba osnovno in srednje šolstvo vključiti v sistem prometne varnosti ter pripraviti ustrezne programe za starejšo generacijo glede poznavanja novih prometnih pravil.